Najnovije vesti

ALAVI TOMA! Građani Srbije plaćaju mesečno 5.000 EVRA jer bivši predsednik neće da izađe iz vile od 800 kvadrata!
Foto: Marina Lopičić

BAHATO

ALAVI TOMA! Građani Srbije plaćaju mesečno 5.000 EVRA jer bivši predsednik neće da izađe iz vile od 800 kvadrata!

Politika

Od odlaska Tomislava Nikolića s mesta predsednika države prošle su skoro dve i po godine, ali on, uprkos tome, i dalje živi u luksuznoj državnoj rezidenciji na Dedinju koja mu je dodeljena tokom predsedničkog mandata!

U vili od 800 kvadrata u Užičkoj ulici Nikolić sa suprugom Dragicom uživa u svim mogućim privilegijama, a procenjuje se da svakog meseca samo održavanje tog državnog objekta košta oko 5.000 evra, što plaćaju svi građani iz svojih džepova, kaže izvor Kurira.

Kompletna posluga

- Nikolić će ostati upamćen kao najbahatiji bivši predsednik. U rezidenciji živi već sedam godina i nijednog trenutka mu nije palo na pamet da je napusti, pa čak ni kada mu se okončao predsednički mandat u maju 2017. godine. Njemu i Dragici se osladilo da imaju spremačice, kuvarice, baštovane koji održavaju vrt, vozače, obezbeđenje i brojne druge pomoćne radnike koji se plaćaju iz budžeta i koji su im na usluzi. Samo za njihove plate i troškove za struju, vodu i ostale potrebe mesečno se izdvaja oko 5.000 evra - kaže naš izvor i podseća da je za renoviranje vile tokom 2017. država platila oko sedam miliona dinara.

foto: Beta Milan Obradović

Loš primer

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže za Kurir da je Nikolić trebalo da se iselili odmah posle isteka predsedničkog mandata.

- Krajnje je neuobičajeno da čovek koji nije više na funkciji koristi one privilegije koje su s razlogom obezbeđene ljudima na određenoj državnoj poziciji. Čudno je da mu ni u jednom trenutku nije proradila demokratska savest, već je nastavio da živi na mestu koje mu ne pripada. Ovo je antiprimer toga kako ljudi treba da se ponašaju prema državnim beneficijama. Iznenadio sam se kada je ostao i jedan mesec duže nakon isteka mandata, a kamoli sada. Možda planira da tu živi do kraja života - kaže Goati.

Nikolić nije odgovarao na poruke Kurira.

Kancelarija bez rezultata

TROŠE MILIONE, A NE ZNA SE ŠTA RADE

Nakon isteka predsedničkog mandata Nikolić je imenovan za šefa Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. Međutim, do danas nikome nije jasno čime se ovaj savet tačno bavi, a i Nikolić se retko pojavljuje u javnosti. Kancelarija nema ni nekih konkretnih rezultata, ali uprkos tome godišnje troši milionske sume. Tako je samo za 2019. budžet kancelarije Saveta iznosio oko 41 milion dinara.

Ostali poštovali zakon

TADIĆ SE ISELIO ODMAH, KOŠTUNICA NIJE HTEO VILU

foto: Vladimir Šporčić, Damir Dervišagić

Državne rezidencije su i ranije koristili predsednici, ali je samo Nikolić u njoj rekordno ostao. Dok je Boris Tadić obavljao funkciju šefa države tokom dva mandata, koristio je rezidenciju u Užičkoj za prijem važnih gostiju, a živeo je u vili u Lackovićevoj ulici. Iselio se odmah po prestanku funkcije. Bivši predsednici Milan Milutinović i Vojislav Koštunica nisu koristili državnu rezidenciju.

Imovinska karta

S „LADE NIVE“ NA „MERCEDES“

foto: Shutterstock

Život na visokoj nozi u luksuznoj vili nije jedina satisfakcija koju je Nikolić za sebe obezbedio, jer je tokom bavljenja politikom stekao i pozamašno bogatstvo. Interesantni su podaci iz imovinske karte iz Agencije za borbu protiv korupcije, koji pokazuju da je Nikolić 2010. imao automobil marke „lada niva“ iz 1998. godine, a zatim je 2013. svom voznom parku pridodao i „audi A6“, koji je, kako je tada naveo, dobio na poklon. Međutim, u imovinskom izveštaju iz 2015. vidi se da je Nikolić kupio automobil „mercedes benc“, koji i sada poseduje.

foto: Dokument

(Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto:Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...