SRPSKA KOMPANIJA NASTAVLJA RESTAURACIJU TVRĐAVE NOVO BRDO NA KIM: UNESKO doneo neopozivu odluku, Priština džabe tužila izvođača radova
Foto: Aleksandar Jovanović

odlučeno

SRPSKA KOMPANIJA NASTAVLJA RESTAURACIJU TVRĐAVE NOVO BRDO NA KIM: UNESKO doneo neopozivu odluku, Priština džabe tužila izvođača radova

Politika -

Beogradsku kompaniju je UNESKO izabrao da izvodi radove na restauraciji tvrđave Novo Brdo, a pomoćnik direktora te firme kaže da su veoma ponosni na taj projekat, kao i da su zatečeni odlukom Kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra da im se zabrani dalje izvođenje radova.

Navodi se da je projekat zahvaljujuci učešću svih angažovanih strana, pre svega UNESKO, kao i EU koja ga je finansirala, omogućio da se sačuva i u potpunosti obnovi ovaj srednjovekovni lokalitet od izuzetnog značaja u svetskim okvirima.

- Procenjena vrednost ovog međunarodnog tendera bila je oko 2.000.000 americkih dolara, naša kompanija je radove koje je izvodila ugovorila po ceni izmedu 600 i 700 hiljada evra, navodi pomoćnik direktora firme.

On kaže da su Ugovor sa UNESKO, kao implementatorom projekta, zaključili 21. maja, 2015. godine u Parizu, po sprovedenom međunarodnom postupku nabavke i da su kao kompanija ispunili veoma stroge kriterijume u pogledu referenci, kadrovskog kapaciteta i opremljenosti.

On je naglasio da su angažovali stručnjake sa zavidnim iskustvom u ovoj oblasti, arheologa dr Marka Popovića i arhitektu mr Gordanu Simić.

Kompanija je izvodila radove po projektu preduzeća iz Dubrovnika koje je, takođe, po utvrđenoj proceduri izabrao UNESKO.

U projektu unutrašnjost novobrdske tvrđave između kula i bedema prikazana je kao ravna površina, a stručni tim kompanije, uz saglasnost projektanta, nadzora i investitora, na prostoru od 400 kvadratnih metara otkrio je neprocenjivo bogatstvo, navodi pomoćnik direktora.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

On kaže da su u pitanju tri stambene građevine, palata, crkva sa ostacima fresaka i toplo kupatilo-sauna, dve cisterne sa upojnim bunarima, trg, ulice i ostaci spoljnog bedema.

- Sve pronađene artefakte smo istražili, detaljno snimili, dokumentovali i prezentovali, navodi on i dodaje da je tehnološko-izvođacki projekat sproveden u tri faze koje su realizovane 2015. i 2016. godine, timski sa UNESKO prokjektantima i pod nadzorom.

- Svi izvedeni radovi predviĐeni projektom zavrŠeni su septembra, 2017. godine, napominje Tomić.

Povodom napisa u medijima o osporavanju stručnosti kompanije i optužbi da za rušenje kulturnog dobra, Tomić ističe da je izvođacke radove vršilo preduzeće iz Dubrovnika i UNESKO kao implementator projekta.

- Arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti je zašticeno i konzervirano, radovi koji su u toku odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja. Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala pre nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgradenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrdenja i iste je moguće sanirati na efikasan način u skladu sa nalogom UNESKO, rekao je Tomić.

On tvrdi da radove niko ne ruši i da je u pitanju "preduzimanje propisanih radnji u skladu sa pravilima struke i u skladu sa projektom sanacije, tehnologijom i metodologijom uz poštovanje propisa koji regulišu bezbedan i zdrav rad.

- Napominjemo još jednom da se sve ovo odnosi na novozidani i novoizgradeni deo objekta, kaže.

Kompaniji je Kosovski institut za zaštitu spomenika početkom septembra ove godine zabranio da izvodi dalje radove, a pomoćnik direktora kaže da su sa nadležnim organima na Kosovu imali korektnu saradnju sve do 5. septembra 2019. godine.

- Na zahtev gospodina Hajrulahua radovi se obustavljaju, tada počinju da izlaze brojni napisi medija, kako albanskih tako i srpskih, u kojim se iznose neistine o radu naše kompanije. Iz tih tekstova saznajemo da su protiv nađe kompanije podignute krivične prijave od strane prištinskih institucija, saopštava se.

Zatečeni su ovakvom odlukom Kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu da su, kako navodi, imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta.

- Jedan od uslova tendera je bio multietnicnost radne snage. Mi smo ovaj uslov u potpunosti ispoštovali, kaže pomoćnik direktora.

Prema njegovim rečima, na lokalitetu su upotrebili mehanizaciju kako bi izvršili ugovornu obavezu, tj. otklonili nedostatke u garantnom roku.

- Izvršili smo sve neophodne predradnje kako bismo pristupili sanaciji i spoljenog nedostatka, zaključuje pomoćnik direktora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track