Nikolić: UN da čuva međunarodno pravo

Ban Ki Mun u Beogradu

Nikolić: UN da čuva međunarodno pravo

Politika -
Predsednik Srbije tokom razgovora s generalnim sekretarom pozvao UN da osiguraju mir na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Poruka mira.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u razgovoru s generalnim sekretarom UN Ban Ki Mu-nom, pozvao je UN i sve međunarodne faktore na Kosovu da obavljaju svoje dužnosti u skladu s mandatom i osiguraju mir i bezbednost za sve građane.

- UN bi trebalo da ima aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - članica UN, i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti - re kao je Nikolić.

Predsednik je gostu preneo da će Srbija zatražiti da „razgovori s privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni u prisustvu predstavnika UN“.

Ki Mun je juče boravio u prvoj poseti Srbiji, a posle razgovora s Nikolićem sastao se sa odlazećim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji od septembra preuzima predsedavanje Generalnom skupštinom UN, i mandatarom Ivicom Dačićem.

Ki Mun je naglasio važnost politike pomirenja u regionu i istakao da Beograd i Priština treba da rešavaju probleme kroz nastavak dijaloga i kompromis, da „utru put ka pomirenju i unapređuju život običnih građana i kreću se ka zajedničkoj evropskoj budućnosti“.

- To je jedna od najvažnijih poruka. To je preduslov da ceo region ide svojim putem ka EU, a UN su opredeljene da tome pruže podršku. Srbi ja i UN su bliski partneri - kazao je Ki Mun.

Dačić je predložio Ban Ki Mu nu da u Beogradu bude otvoreno regionalno sedište Kancelari je UN za borbu protiv droge i kriminala.

Dok se Ki Mun sa stajao sa srpskim zvaničnicima, njegova supruga Ju Sun Taek posvetila se obolelim mališanima i obišla Centar za autističnu decu „Dr Olga Hadžiantonović“.

Kod Dačića
Kod Dačića
S Tadićem
S Tadićem

Kod Jeremića
Kod Jeremića

Ki Mun postao lider za bolji svetGeneralnom sekretaru UN Ban Ki Munu sinoć je, na svečanom prijemu, dodeljeno i priznanje Udruženja za UN Srbije „Lider za bolji svet“. To priznanje je ustanovljeno povodom 60 godina rada Udruženja za UN Srbije, a dodeljuje se za posvećenost u ostvarivanju ideala Povelje UN i izgradnji boljeg sveta.

Sa Tadićem o „četiri tačke“ za Kosovo

Predsednik DS Boris Tadić je Ban Ki Munu predočio program u četiri tačke za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Tadić je naglasio da KiM - kao internacionalizovani problem- zahteva kompromise svih strana i mora biti rešen političkim dijalogom na visokom nivou, polazeći od Rezolucije 1244.

Tadićev plan ističe četiri centralna problema - pitanje posebnog statusa za sever Kosova, garancije za Srbe u enklavama, status najvažnijih srpskih crkava i manastira i srpske srednjovekovne kulturne baštine, kao i pitanje imovine građana i Republike Srbije na KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track