Najnovije vesti

PRESEDAN SVIH PRESEDANA: PRIŠTINA TVRDI DA BEOGRAD PRETI SRBIMA NA KOSOVU POVODOM GLASANJA! Ziberaj: Srpski zvaničnici ne smeju na KiM dok se izbori ne završe!
Foto: Shutterstock, Printskrin / Youtube

bez blama

PRESEDAN SVIH PRESEDANA: PRIŠTINA TVRDI DA BEOGRAD PRETI SRBIMA NA KOSOVU POVODOM GLASANJA! Ziberaj: Srpski zvaničnici ne smeju na KiM dok se izbori ne završe!

Politika

Prištinske privremene institucije zabranile su zvaničnicima Srbije da učestvuju u kampanji za predstojeće kosovske izbore 6. oktobra.

Jetlir Ziberaj iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je da su ovu odluku takozvane kosovske vlasti donele, kako je naveo, nakon pretnji zvaničnog Beograda zajednici kosovskih Srba.

- Beogradski zvaničnici ne mogu i neće im biti dozvoljeno da učestvuju u predizbornim aktivnostima na kosovskim izborima. Ni pretnje protiv zajednice kosovskih Srba iz Beograda neće se tolerisati, rekao je Ziberaj.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odgovara: Nemate ovlašćenje da zabranite ulazak na teritoriju

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da kosovsko ministarstvo spoljnih poslva nema ovlašćenje "ni po jednom zakonu ili dogovoru iz Brisela" da predstavnicima Vlade Srbije zabrani ulazak na Kosovo.

"Ne može se aktom nijedne privremene institucije u Prištini pružiti legalno pokriće za maltretiranje kojem su proteklih dana bili izloženi predstavnici Kancelarije za Кosovo i Metohiju u nastojanju da budu sa svojim narodom", navodi se u saopštenju.

Kako piše, time su predstavnici Vlade sprečeni da "pruže podršku srpskom narodu" koji je, kako su ocenili, "permanentno žrtva političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja".

Oni su naveli i da je zabrinjavajuće ćutanje predstavnika medjunarodne zajednice u Prištini.

"Ponavljamo da nema te zabrane i nasilja, ili novčane kazne, kojima Priština može obeshrabriti Srbe na Кosovu i sprečiti ih da glasaju za Srpsku listu 6. oktobra", dodaje se u saopštenju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaustavljen je u sredu na prelazu Jarinje i nije mu omogućen ulazak na Kosovo.

Petković se bio uputio na prvu predizbornu konvenciju Srpske liste u Leposaviću, gde je trebalo da održi govor u ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se 6. oktobra.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...