ZNAČAJNA PODRŠKA SRBIJI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA: Joksimovićeva sa novoimenovanim ambasadorom Slovenije i o saradnji dve zemlje (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

bilateralni odnosi

ZNAČAJNA PODRŠKA SRBIJI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA: Joksimovićeva sa novoimenovanim ambasadorom Slovenije i o saradnji dve zemlje (FOTO)

Politika -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i novoimenovani ambasador Slovenije Iztok Jarc razgovarali su danas o evropskim integracijama Srbije i reformama koje u tom procesu sprovodi, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i EU.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministarka Joksimović je upoznala ambasadora Jarca s planovima u nastavku pristupanja, dinamikom sprovodjenja reformi i otvaranja novih poglavlja, rekavši da Srbija očekuje da do kraja finskog predsedavanja Savetom EU otvori nova poglavlja.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je rekla da je članstvo u EU strateški spoljno-politički prioritet Srbije koji, što je potvrdilo i nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnenja, ima većinsku podršku građana.

Naglasila je da se u procesu evropskih integracija velika pažnja posvećuje reformama i da njihovo sprovodjenje podržava 68 procenata građana, jer se primenom evropskih normi i standarda stvara ambijent za razvoj države i društva, ali i uslovi za priliv inostranih investicija.

Joksimović je kao naročito važne izdvojila reforme u ekonomskom i segmentu vladavine prava.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka je zahvalila na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na višegodišnjoj razvojnoj i tehničkoj pomoći, posebno u zaštiti životne sredine, upravljanju vodama i kohezionoj politici.

Dogovoreno je upućivanje eksperta iz oblasti kohezione politike i regionalnog razvoja Ministarstvu za evropske integracije, koje je nadležno za pregovore u okviru poglavlja 22 – Regionalna politka i kordinacija stukturnih instrumenata.

Joksimović i Jarc složili su se da su od zajedničkog interesa nastavak i jačanje koordinacije u segmentu evropskih makroregionalnih strategija, posebno Dunavske, ali i regionalnih inicijativa poput Centralno-evropske i Jadransko-jonske.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Jadranka Joksimović navela je da je Srbija opredeljena za regionalnu saradnju koja obezbedjuje stabilnost, napredak i razvoj.

Srbija se, prema njenim rečima, "zalaže za održivo, trajno i kompromisno rešenje za KiM" i Beograd je "spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, koja istovremeno predstavlja i grubo kršenje CEFTA sporazuma".

Ambasador Iztok Jarc rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče evropske integracije Srbije.

On je rekao da je efekat reformi vidljiv, da bi trebalo da budu intenzivirane i da je dobro što su, kao važne, prepoznate one iz oblasti vladavine prava i ekonomije.

Jarc je potvrdio da je region jedan od prioriteta slovenačke spoljne politike.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dobri i da postoji obostrana zainteresovanost da se intenziviraju na svim poljima, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track