ŠABAČKI BIZNISMEN DAO ISKAZ U TUŽILAŠTVU: Bogićević  saslušan zbog Srpske banke
Foto: Zorana Jevtić

Saznajemo

ŠABAČKI BIZNISMEN DAO ISKAZ U TUŽILAŠTVU: Bogićević saslušan zbog Srpske banke

Politika -

Pod lupom: Vlasnik „Farmakoma MB“ i njegova desna ruka Olivera Đorđević obuhvaćeni su istragom u slučaju opljačkane banke. U istom predmetu od starta su pod istragom četiri zaposlena u Srpskoj banci

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“, saslušan je u Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi s predmetom „Srpska banka“, saznaje Kurir.

Pored Bogićevića, saslušana je i Olivera Đorđević, nekadašnja finansijska direktorka koncerna i Bogićevićeva desna ruka. Istraga u vezi s predmetom „Srpska banka“ pokrenuta je krajem 2017. i njome je, u startu, bilo obuhvaćeno četvoro zaposlenih u toj banci, uključujući i nekadašnjeg direktora Ivana Maričića. Sredinom 2018. istraga je proširena i na Bogićevića i Đorđevićevu.

Nema spajanja predmeta

- Istraga je u toku u predmetu „Srpska banka“, koji je u Tužilaštvu za organizovani kriminal. I Miroslav Bogićević i Olivera Đorđević su dali izjave - kaže izvor Kurira.

foto: Marina Lopičić

Istragom su, pored zaposlenih u Srpskoj banci, obuhvaćeni i njih dvoje. - Istraga se odnosi i na Bogićevića i na Đorđevićevu - dodaje naš izvor.

Iako se protiv Bogićevića vodi postupak pred Specijalnim sudom u vezi s Privrednom bankom Beograd, te se moglo očekivati da se predmet spoji sa Srpskom bankom, to se nije dogodilo i po svoj prilici, kako navodi naš izvor, neće „jer je reč o drugim kreditima“.

Tužilaštvo tereti odgovorne u banci da su „Farmakomu“ odobravali kredite bez odgovarajućeg zaloga, a kad su došli do maksimalnog iznosa zajmova koji sme da se dodeli „Farmakomu“, nove kredite počeli su da odobravaju tek formiranim firmama povezanim s „Farmakomom“. Tužilaštvo smatra da su bankari Srpske banke znali da će te novoosnovane firme dobijeni novac odmah proslediti „Farmakomu“.

Dao im jalovinu

Kompanija „Farmakom“ i firme povezane s njom su kod Srpske banke, koja je bila u državnom vlasništvu, uzimale kredite, a banka inicijalno nije uzela nikakvo obezbeđenje za pozajmljeni novac. Tek kad su krediti dostigli iznos od 21 milion evra, došlo je do dogovora između banke i „Farmakoma“ da kompanija sve dugove „prebije“ prenosom svojine nad zalihama jalovine (zemlja koja ostaje posle iskopavanja ruda) u rudniku Lece. Međutim, pitanje je da li je iko ikad, van sistema „Farmakoma“, procenio vrednost ove jalovine. O sumnjivoj vrednosti jalovine piše i u izveštaju ovlašćene revizorske kuće o poslovanju koncerna za 2012.

Miroslav Bogićević NE MOGU DA SE SETIM KAD SAM DAO ISKAZ

Miroslav Bogićević u razgovoru za Kurir kaže da ne može da se seti kad je dao iskaz u tužilaštvu u vezi sa ovim predmetom, a na pitanje šta je rekao na saslušanju odgovara: - Rekao sam da ne dugujem ništa Srpskoj banci. Sve ovo što pišete danima, ništa vam nije tačno. I ono što je tačno, vi predstavite drugačije, kao za ovu priču oko hotela juče (firma otišla u stečaj, a Bogićević otišao u Cirih u luksuzni hotel). Pa gde ću da spavam? Moja firma ima imovine oko 300 miliona evra najmanje. Mogu da platim sve (sva dugovanja), ali niko neće da uzme. Nijedna banka nije pokušala naplatu.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track