KARIĆU HTELI DA SEKU PRST PO PRST! Svaki vredi po MILION maraka! Tajno društvo Sveti Đorđe teralo strah u kosti! Major Fića najavljivao OBRAČUN SA TAJKUNIMA!
Svih pet na rukama... Bogoljub Karić, Foto: Aleksandar Jovanović

harali SRBIJOM!

KARIĆU HTELI DA SEKU PRST PO PRST! Svaki vredi po MILION maraka! Tajno društvo Sveti Đorđe teralo strah u kosti! Major Fića najavljivao OBRAČUN SA TAJKUNIMA!

Politika -

Dragan Filipović, poznatiji kao Major Fića, procenio je da je imućna srpska porodica Karić toliko bogata da Bogoljubov, ali i prst svakog člana te familije, vredi najmanje milion maraka! Ovakvo priznanje čoveka koji je osnovao Jedinicu za specijalne operacije, u kojoj je bio i Milorad Ulemek Legija, i tajno društvo Sveti Đorde kao paralelnu formaciju Službe državne bezbednosti, kojoj je i sam pripadao, osvanulo je u belešci te državne institucije iz 2001. U njoj se ističe da nekoliko pripadnika Resora DB MUP Srbije radi na formiranju paralelne službe, optužbu na račun atuelne vlasti u Srbiji da je izdajnička.

APISOV ZAVET

Beleška zapravo u prvi plan ističe Dragana Filipovića, koji je u to vreme sve nade polagao u postavljanje na položaj načelnika Resora DB.On je u tom aktu zapretio da će, ako ne dode na čeInu funkciju u DB, Srbija imati ozbiljne probleme, potencirajući konkretnu priču o bogatstvu Bogoliuba i Dragomira Karića, kojima bi. kao i članovima njihovih porodica, sekao prst po prst u zamenu a ispunjenje svojih zahteva! Pozivajući Apisovo zaveštanje, Dragan Filipović, koji je, prema sopstvenim rečima, krajem 2000. godine navodno imao ozbiljne ponude za mesto NRDB od aktuelnog premijera Srbije, okuplja svoje istomišljenike pod okriljem društva Sveti Dorde i u sportskom klubu gde je trener. Komentarišući u to vreme eventualnu mogućnost da ne bude postavljen na finkciju NRDB, Filipović je izneo da će se država u tom slučaju suočiti sa ,,levim i desnim terorizmom", da ,,oni tačno znaju koliko ko ima, počev od Karića pa nadalje, i da svaki prst na ruci vredi milion maraca stoj ovoj belešci, prenosi Srpski telegraf.

Ovaj spis zapravo svedoči tome da je Filipovićevo udruženje imalo skovane i razrađene planove za otmice bogatih ljudi i članove njihovih porodica, na sličan ili identičan način kako su to radili i pripadnici ,,zemunskog klana. To potvrđuje i nekadašnji obaveštajac Boža Spasić, koji kaže da se u službi otpočetka znalo za delovanje paraformacija i njihovo štetno delovanje po državni sistem.

foto: EPA/Srđan Suki, Dragana Udovičić, Profimedia, Screenshot Youtube

ŠIROK KRUG

Kriminalna delatnost pripadnika ovakvih struktura zasnivala se na ucenama i kidnapovanjima tajkunskih porodica, što je značilo da im je primarni cilj osvajanje finansijske moći, kojom bi posredno onda mogli da dovode na vlast koga bi oni hteli. Kompletna ta banda nije mogla da pretrpi teške lomove u vrhu službe koji su se dešavali početkom devedesetih - smatra Spasić.

S početka devedesetih, tajno udruženje Sveti Đorđe na stalnoj vezi držao je moćne ličnosti tadašnje Srbije, političare i biznismene, kao i javne ličnosti koji su paralelno radili za DB injegovo društvo. Glavna misija ovog udruženja bilo je preuzimanje vlasti u Srbiji s ciljem da se na čelo države posle petooktobarskih promena dovedu kadrovi iz njegovih redova.

foto: Profimedia

Prema nekim tumačenjima, glavna prepreka ovoj paradržavnoj formaciji bio je nekadašnji lider Demokratske stranke, a kasniji srpski premijer Zoran Đindić. Njegovu ulogu u DS, prema zamisli društva Sveti Đorde, trebalo je da preuzme Boris Tadić, zbog čega su u dva navrata organizovali čega pučeve kako bi Dindića svrgnuli sa kormila stranke.

U dokumentima koje beogradski mediji objavljuju, među ljudima koji se pominju kao članovi Svetog Đorda ili na neki način sa njim povezani u različitim ulogama, osim Tadića, nalaze se i njegov brat od strica Ranko, general Branko Krga, advokat Dušan Mašić, reditelj Ljubiša Ristić, bivši komandant ,,crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija... Bogoljub, ali ni njegov brat Dragomir, kao ni supruga Milanka, nisu odgovorili na pitanja o navodima iz ovog dokumenta.

KRGA: NISAM BIO NA BRODU-RESTORANU

Nekadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga, koji se pominje kao jedan od članova društva Sveti Đorđe, demantovao je ove navode.

- Nije mi poznato da uopšte postoji neko društvo pod nazivom Sveti Đorde. Sa punom odgovornošću tvrdim da nisam bio niti sam sada član ni tog ni bilo kog sličnog društva. Član sam jedino udruženja koja obuhvataju vojne penzionere. Posebno me vređa podnaslov članka: Gospodari života i smrti u Srbiji". Naime, svi koji me bolje poznaju mogu da potvrde da nikada nisam bio na brodu-restoranu na Dunavskom keju. Od lica koja se pominju kao članovi tog društva, poznajem se samo sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem zaključio je Krga.

(Kurir.rs / Srpski telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track