VUČIĆ PREPOZNAJE PRIRODNE SAVEZNIKE, NE ONE IZNUĐENE: Joksimovićeva o odnosu Višegradske četvorke i Zapadnog Balkana
Foto: Marina Lopičić

na putu za EU

VUČIĆ PREPOZNAJE PRIRODNE SAVEZNIKE, NE ONE IZNUĐENE: Joksimovićeva o odnosu Višegradske četvorke i Zapadnog Balkana

Politika -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su zemlje Višegradske četvorke prirodni most i prirodni saveznik Srbije. Jadranka Joksimović je objasnila da zemlje Višegradske grupe imaju sveže pamćenje na proces pristupanja Evropskoj uniji.

- Oni prepoznaju prirodnu vezu Višegradske grupe i Zapadnog Balakna. Mislim da je ovo prodorni domet, koji je napravio predsednik Aleksandar Vučić u Pragu. Prepoznajemo prirodna savezništva i mostove, a ne iznuđena savezništva, istkla je ministarka za evropske integracije dodajući da su zemlje Višegradske grupe "prirodni most".

Posebno je važno, kaže, što su to zemlje koje su dosledan i glasni zagovornik politike proširenja Evropske unije.

- Oni su napravili platformu saradnje, ne deluju pojedinačno, kroz koju usklađuju nastup u okviru EU vezano za različita pitanja, napomenula je ministarka Joksimović ukazujući da su te zemlje (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) veoma uticajne kada pregovaraju o zajedničkim politikama.

- Oni se prvo pojedinačno dogovaraju i pregovaraju, ali kada usklade interese onda se veoma dobro bore u okviru EU. A jedno od najvažnijih pitanja je proširenje, naglasila je ministarka za evropske integracije.

Smatra da "srednjoevrpski mentalitet" ima utemeljenje u istorijskom i kulturološkom značenju iako postoje razlike u bilateralnim odnosima tokom istorije.

Joksimovićeva dodaje da se, saradnjom sa Višegradskom četvorkom, Srbija ne odriče Balkana.

- Ja četiri godine postavljam pitanje gde je severni, istočni, južni, ako postoji Zapadni Balkan. Ispada da su svi ti drugi Balkani već u EU, a Zapadni Balkan koji bi trebalo da je najbliži je van celovite Evrope, dodaje Joksimovićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track