ZNA SE KO VODI PREGOVORE, SVAKA POMOĆ DOBRODOŠLA: EU o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine
Foto: Beta, EPA

novi izaslanik sad

ZNA SE KO VODI PREGOVORE, SVAKA POMOĆ DOBRODOŠLA: EU o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Politika -

Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe da se zna ko vodi dijalog.

- SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, pogotovo uspehu Dijaloga Beograda i Prištine. SAD i EU dele snažan interes u pogledu stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Zato se i nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD, istakla portparolka EU Maja Kocijančić.

Kocijančić kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom na pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

foto: EPA

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

- Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD, poručila je tada Kocijančić.

foto: AP

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanje Ricarda Grenela kao specijalog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Navodi se da je to "interno pitanje" Vašingtona, odnosno Stejt Departmenta, i Bele kuće.

- Da li će ovo imenovanje doprineti ili ne to sad ne možemo da znamo, ali pokušavamo da to vidimo kao nastavak angažovanja SAD na visokom nivou, ocenjuju u brisleskim diplomatskim krugovima.

foto: EPA/Salvatore Di Nolfi

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se očekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje su tražene od strane EU, odnosno da se ukinu takse.

- Tek onda možemo početi sa pripremama za dijalog. A plan je kao i do sad: nastavak rada na bazi UN mandata i olakšavanje dijaloga, zaključuju u EU krugovima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track