REBALANS BUDŽETA ZA 2019: Skupština Srbije započela raspravu o izmenama i dopunama zakona, predviđeno POVEĆANJE PLATA u javnom sektoru
Foto: Marina Lopičić

narodna skupština o povećanju plata

REBALANS BUDŽETA ZA 2019: Skupština Srbije započela raspravu o izmenama i dopunama zakona, predviđeno POVEĆANJE PLATA u javnom sektoru

Politika -

Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na rebalans budžeta za 2019. godinu kojim se višak novca od skoro 50 milijardi dinara preusmerava na povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima, pomoć građanima zaduženim u švajcarskim francima i na kapitalne investicije.

Na izmene i dopune Zakona o budžetu za 2019. godinu podneto je samo 14 amandmana, od kojih vlada i odbor za finansije nisu prihvatili nijedan.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u načelnoj raspravi da će se plate zaposlenima u javnom sektoru povećati od 1.novembra, i to u iznosu od osam do 15 odsto, a prosečno za 9,6 odsto.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje, 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa takođe 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolstvu imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova asocijalne zaštite i MUP. Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto.

Ministar je najavio da je predviđena jednokratna pomoć za penzionere 5.000 dinara, trebalo bi da im bude isplaćena oko 1.decembra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track