INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA U EU: Žozep Borel pred evropskim poslanicima jasno rekao šta će mu biti FOKUS kao šefu diplomatije Evropske unije
Foto: Beta/Miloš Miškov

pred Spoljnopolitičkim odborom i poslanicima

INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA U EU: Žozep Borel pred evropskim poslanicima jasno rekao šta će mu biti FOKUS kao šefu diplomatije Evropske unije

Politika -

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom počeo je Zapadnim Balkanom.

- Na samom početku želim da izrazim svoju nameru da se angažujem na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana, poručio je Borel.

Borel je kao druge fokuse svoje politike, ukoliko bude izabran za šefa diplomatije EU, naveo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlanstskih odnosa sa SAD.

U cilju preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije Žozep Borel mora da prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborom i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU kao i da nezavisno zastupa ineterese EU.

foto: Beta/Miloš Miškov

U svom uvodom govoru pred Spoljnopolitičkim odborm EP Borel je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima.

- EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalnne kohezije na svetu, izjavio je Borel.

On je pozvao na jedinstvo i naveo da će "srce" njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track