ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA BIH: Komunikacijom se rešavaju problemi, nastaviti ovakve susrete
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

trilaterala

ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA BIH: Komunikacijom se rešavaju problemi, nastaviti ovakve susrete

Politika -

Auto-put Beograd - Sarajevo povezaće RS, Srbiju i BiH i omogućiće bolju komunikaciju, složila su se trojica članova Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić na pres konferenciji nakon trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik istakao je da je to dobar forum i dobar oblik saradnje, dodajući da je smperam da se nastave razgovori tri zemlje u tom forumu, kao i da je potrebno da se očuva i politička dobra saradnja, da se očuva stabilnost i mir.

"Erdoganove reči da treba izbeći svaki, eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir su svakako prihvatljive za sve nas. Želimo to da činimo i da u tom pogledu nižemo uspehe", naveo je Dodik.

U tom će smislu, dodao je, auto-put Beograd - Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju.

On je novinarima preneo i da se na sastanku razgovaralo i o drugim razvojnim projektima, poput gasovoda Turski tok, za koji je RS zainteresovana, kao i spremnost da se radi na drugim investionim projektima, poput modernizacije pruga.

Kako je rekao, BiH ima svoje unutrašnje probleme, ali je istovremeno izrazio uverenje da bi moglo doći do formiranja saveta ministara BiH, kako bi se olakšala dalja saradnja.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Dažferović konstatovao je da je Turska stabilizujući faktor u regionu, a da Srbija i BiH svoja otvorena pitanja treba da rešavaju dijalogom.

Prema njegovim rečima, svaka od zemalja regiona ima svoje bilateralne odnose, a Srbija i BiH imaju više otvorenih pitanja koje treba da počnu da rešavaju.

"Potreban je dijalog, za mene je to najvažnije i potrebna je intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije jer samo na taj način se mogu rešiti svi bilateralni problemi", rekao je Džaferović.

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je nešto što je zajedničko svima, dodao je navodeći da će početak biti ozvaničen upravo danas u Srbiji.

"Ovo je vrlo važan projketa koji definitivno utiče na mir i stabilnost u celom regionu", istakao je Džaferović.

1 / 9 Foto: Ana Paunković

Prema nejgovim rečima, Srbija je završila svoje obaveze i počinje izgradnju.

"Što se BiH tiče potrebno je da što pre institucionalno definišemo i potom zakljucimo ugovore i sa Turskom i sa Srbijom kako bismo realizovali taj projekat. To je za mene najvažnije sa ovog sastanka", rekao je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću, kao domaćinu i predsedniku Turske Redzepu Tajipu Erdoganu na prilici da se u Beogradu razgovara o pitanjima koja se tiču zajedničkih projekata tri zemlje, navodeći da je najviše reči bilo o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo, mogućnostima finansiranja i načinu izvođenja projekta.

"Reč je o zahtevnom projektu jer su to skupi projekti, ali su višestruko korisni jer povezuju dve zemlje, građane. Pogotovo su važni za BiH zato što mi imamo interes da se realizuju, jer podstiču i povezanost u okviru BiH na nekim pravcima koji su nedovoljno izgrađeni", rekao je Komšić.

On je dodao da se nada da će se susreti poput današnjeg nastaviti, zvanično i nezvanično, te da će se otvoriti i novi spektar tema, a da će se bilateralnim pitanjima razgovarati na bilateralnim susretima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track