Najnovije vesti

NEĆE SARADNJU SA SRPSKOM LISTOM: Kurti hoće Radu Trajković u vladi! Želi da izigra Srbe
Foto: EPA, Beta/Emil Vas

PREVARA

NEĆE SARADNJU SA SRPSKOM LISTOM: Kurti hoće Radu Trajković u vladi! Želi da izigra Srbe

Politika

Šurovanje Saveznike će tražiti među onima s kojima se sastajao i pre izbora. Žele da sarađuju s onima koji će ih slušati, a ne da brane nacionalne interese, kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić

Lider Samoopredeljenja i budući kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je posle vanrednih izbora da će započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali da će u koaliciju uključiti samo one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista!


Time je poslao poruku da će pokušati da trguje rezultatima i da će saveznike tražiti u „podobnim Srbima“, kaže za Kurir potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.


Lični interesi


- Kurti će saveznike da traži među onima s kojima se sastajao i pre izbora, a to su na prvom mestu Rada Trajković i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda. To je izraz njegove želje, kao i svih Albanaca koji žele da sarađuju s onima koji će braniti lične interese, a ne interese srpskog naroda. Žele da sarađuju s onima koji će ih slušati, a ne da brane nacionalne interese. Albanci ne žele da razgovaraju sa Srpskom listom, jer žele da imaju Srbe koji će da klimaju glavom. S njima će razgovarati i tako će moći da kažu „ispunili smo uslov“ - kaže Jevtić.


Međutim, dodaje on, to nije u skladu sa zakonom i teško će proći u realnosti.


- Takvu ideju je nemoguće institucionalno izvesti jer nije u skladu sa zakonom. Jasno je definisano u Ustavu, u članu 96, u kom stoji da predstavnika Srba u vladi Kosova biraju srpski poslanici u parlamentu - zaključuje Jevtić.


Glumi strogoću


Politički analitičar Branko Radun navodi da ovakvim provokacijama Srpske liste Kurti pokušava da joj spusti cenu:


- Nije isključeno da se neki od tzv. podobnih Srba već nude Kurtiju za poziciju, ali to bi već bilo u sukobu sa zakonodavstvom.

Boško Jakšić
KURTI MOŽE DA PROMENI MIŠLJENJE


Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Kurir da će onaj ko sa srpske strane bude pregovarao s Kurtijem o mestu ministra rizikovati da bude prozvan „privatnim Aljbinovim Srbinom“.


- Svi ovi ogromni napori da se obezbedi trijumf Srpske liste od deset-nula sada su ugroženi jednom ovakvom Kurtijevom izjavom. Mislim da, bez obzira na to što je pokazao da nije sklon kompromisima, ta izjava može da bude podložna reviziji i trgovini. Trgovina je prvi prijatelj politike - kaže Jakšić.

(Kurir.rs / Silvija Slamnig / Foto:EPA, Beta/Emil Vas)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...