ZORANA MIHAJLOVIĆ OSUDILA KRITIKE: Vučića napadaju zbog Кosova, ne zbog ordena
Foto: Dragana Udovičić, Filip Plavčić

OŠTRO: POTPREDSEDNICA VLADе

ZORANA MIHAJLOVIĆ OSUDILA KRITIKE: Vučića napadaju zbog Кosova, ne zbog ordena

Politika -

Odbrana Svima koji omalovažavaju najveće priznanje SPC ne smeta predsednik Srbije, smeta im želja da Srbi i Albanci postignu rešenje o KiM, poručila Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je napade pojedinih crkvenih velikodostojnika i dela javnosti na predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog odluke Srpske pravoslavne crkve da mu na proslavi 800 godina autokefalnosti dodeli najviše priznanje - Orden Svetog Save.

- Svima koji kritikuju i pritom omalovažavaju najveće priznanje SPC ne smeta predsednik Srbije. Smeta im želja Vučića da Srbi i Albanci postignu kompromisno rešenje o Kosovu i Metohiji, smeta im njegova politika nepristajanja na to da Albanci na Kosovu dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa - poručila je Mihajlovićeva.

Jeftino politikantstvo

Ona je ocenila da ti napadi pokazuju da su oni koji ne žele da se na KiM bilo šta promeni spremni na „jeftino politikantstvo“, u koje, navodi, „uvlače sve, pa i patrijarha srpskog Irineja i Sinod SPC“.

Kako Kurir saznaje od izvora iz SPC, pojedinim vladikama zasmetalo je to što su neki episkopi proslavu jubileja iskoristili za političke prepirke, pokušavajući da umanje i promene suštinu ovog istorijskog događaja.

- Patrijarh srpski Irinej predložio je Svetom sinodu SPC ideju da predsednik Vučić bude odlikovan Ordenom Svetog Save prvog reda i Sinod je to uvažio i doneo odluku. Predsednik je inače i pokrovitelj ovog važnog događaja, a Irinej je želeo da izrazi zahvalnost predsedniku zbog dobre saradnje, ali i dobrih odnosa Crkve i države. To je zahvalnost za sve što se radi, gradi, zajednički smo tu i treba da se stavimo pod jednu kapu - kaže naš izvor.

foto: Beta

Centralna proslava

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre tri dana liturgijom u manastiru Žiča, dan kasnije nastavljena je u Pećkoj patrijaršiji i Dečanima. Juče je u Pećkoj patrijaršiji služena liturgija, a uveče je u Sava centru održana svečana akademija.

(Kurir.rs / Mina Branković / Foto:Dragana Udovičić, Filip Plavčić )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja