PRIŠTINSKA POLITIKA JEDINA PREPREKA ZA SLOBODNU TRGOVINU NA BALKANU! BRNABIĆEVA: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Dado Đilas

reagovanje

PRIŠTINSKA POLITIKA JEDINA PREPREKA ZA SLOBODNU TRGOVINU NA BALKANU! BRNABIĆEVA: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Politika -

Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane premijer takozvane kosovske vlade uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i politički je još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

- Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU, rekla je Brnabić.

Premijerka je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporazUma, jer kako kaže, dobiće samo to da im iz Međuanrodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.

- Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se, rekla je ona.

Navodeći da Kurti na taj način najavljuje i sprečavanje slobodnog kretanja ljudi, Brnabić je kazala da je Beograd i predsednik Aleksandar Vučić još pre nekoliko godina pozivom na mini šengen dao pravac u kojem ceo Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi.

Brnabić kaže da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Severrnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.

- To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade jlude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu, ocenila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track