PRED ZASEDANJE INTERPARLAMENTARNE UNIJE U BEOGRADU: Gojkovićeva imala niz sastanaka sa predstavnicima IPU
Foto: Stefan Kojić

Predsednica Narodne skupštine

PRED ZASEDANJE INTERPARLAMENTARNE UNIJE U BEOGRADU: Gojkovićeva imala niz sastanaka sa predstavnicima IPU

Politika -

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa predsednicima parlamenata više zemalja koji učestvuju na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu 13-17. oktobra, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković je imala susrete sa predsednicima parlamenata Sejšela, Južne Afrike, Namibije, kao i Arapske Republike Egipat, kojima je zahvalila na učešću na godišnjem zasedanju i poželela dobrodošlicu u Beograd.

Ona je na sastanku sa predsednikom Parlamenta Egipata Ali Abdel Alom naglasila značaj daljeg razvoja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje, a razgovarali su i o izazovima sa kojima se susreću dve države i značaju međusobne podrške po važnim pitanjima za Srbiju i Egipat.

foto: Zorana Jevtić

Al je zahvalio Srbiji na velikoj podršci koju pruža Egiptu na svim međunarodnim forumima, a Gojković je upoznala predsednika Parlamenta Egipta sa situacijom na Kosovu i Metohiju i jednostranim potezima Prištine, ukazujući da je važno da i u Prištini prevlada svest o važnosti dijaloga.

Gojković je razgovarala sa predsednikom Parlamenta Sejšela Nikolas Preom, kome je zahvalila što Sejšeli nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao što su i pokazali da poštuju međunarodno pravo, što je važna tema o kojoj će se govoriti i na ovom zasedanju IPU.

Predsednik Parlamenta Sejšela je ukazao da su Srbija i Sejšeli geografski udaljeni, ali da se ipak dve zemlje i narodi poznaju i da ih veže prijateljstvo, navodeći da i na Sejšelima postoji srpska zajednica.

Gojković je razgovarala o jačanju saradnje i sa predsednicom Parlamenta Južne Afrike Tandi Rut Modise, a predsednice dva parlamenta su istakle da dve zemlje vezuju dobri politički odnosi bez otvorenih pitanja, te da je neophodno u narednom periodu u većoj meri razvijati svestranu saradnju u brojnim oblastima.

Gojković je zahvalila na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci prilikom pokušaja tzv. Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, a na sastanku je istaknut i značaj dijaloga.

Rut Modis je naglasila da joj je čast zbog ukazane prilike da poseti Srbiju, koja je bila jedan od osnivača Interparlametarne unije, te ukazala da u Južnoj Africi Srbija ima mnogo prijatelja.

Sa predsednikom Parlamenta Namibije Peterom Katjaviviom Gojković je kazala da dve zemlje vežu tradicionalno dobri odnosi, koje je važno razvijati i u aktuelnom vremenu.

Gojković je zahvalila Namibiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na stavu Namibije prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član međunarodnih organizacija.

Beograd će biti domaćin parlamentarnim delegacijama iz čak 150 zemalja, među kojima će biti 80 predsednika parlamenata, 60 potpredsednika i više od 2.000 parlamentaraca i članova delegacija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja