UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA, PRVI SNIMCI IZ MITROVICE: 100 albanskih specijalaca naoružanih do zuba i sa dugim cevima upalo sa 25 džipova, uhapšen Basara iz policije! Bojića nisu našli, ali su mu odveli sina Vasilija (VIDEO)
Foto: Klan Kosova Facebook printscreen

SAMO DAN POSLE DEBAKLA PRIŠTINE U INTERPOLU

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA, PRVI SNIMCI IZ MITROVICE: 100 albanskih specijalaca naoružanih do zuba i sa dugim cevima upalo sa 25 džipova, uhapšen Basara iz policije! Bojića nisu našli, ali su mu odveli sina Vasilija (VIDEO)

Politika -

O akciji obavešteni Brisel, Vašington, Moskva i Peking, državni vrh razmatra hitne mere

BEOGRAD/SEVERNA MITROVICA - Na sever Kosmeta, jutros oko 5.50 časova, došlo je do brutalnog upada više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice na sever KiM.

Više od 100 specijalaca bilo je naoružano do zuba i sa dugim cevima, a u akciji su uhapšena dvojica Srba - policijski istražitelj na severu KiM Rade Basara. ROSU su u nepoznatom pravcu odvele i Vasilija Bojića, sina Željka Bojića, šefa operative KPS Sever, koji je očigledno jutros trebalo da bude uhapšen. Pošto ga posle upada u stan i pretresa nisu našli, uhapsili su mu sina.

Kosovska policija završila je akciju jutros oko 6 časova upada na sever i povukla se južno od Ibra.

1 / 5 Foto: Klan Kosova Facebook printscreen

08.18 - Saznanja prištinskih medija. Dvojica Srba koja su uhapšena rano jutros u akciji jedinica ROSU na severu Kosova uhapšeni su po naredbi prištinskog Specijalnog suda, jer se sumnja da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi prištinski Kosovapres. Kako se navodi, jedan od uhapšenih je policijski istražitelj na severu KiM Rade Basara, koji je vodio istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i za koga se "sumnja da je skrivao dokaze".

Navodi se i da policija nije uspela da uhapsi treću osobu, komandanta kosovske policije za sever Željka Bojića za Severnu Mitrovicu. Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u opštini Leposavić.

08.10 - Marko Đurić o detaljima jutrošnjeg upada, uhapšeni Basara i sin Željka Bojića. Specijalci ROSU bili su naoružani do zuba i sa dugim cevima, a kako je jutros rekao šef Kancelarije za KiM Marko Đurić akcija je okončana oko 6 jutros, a njen cilj bio je kriminalizacija Srba i plan da se optuže za ubistvo Olivera Ivanovića. Đurić je jutros gostujući na TV Pink rekao i da je upad ROSU bio brutalan, da je više od 100 specijalaca bilo naoružano do zuba i sa dugim cevima.

- Cilj je da se Srbima život na Kosmetu učini nemogućim, a jedna od glavnih meta bio je Željko Bojić, šef operative KPS Sever, koji nije jutros uhapšen ali su mu upali u stan i pretresli a potom odveli njegovog sina Vasilija u nepoznatom pravcu. Drugi uhapšeni je Rade Basara, što je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju - rekao je Đurić dodajući da je Priština juče doživela katastrofalan poraz u Interpolu, a ovo se dogodilo za manje od 24 sata posle toga, odnosno srpskog uspeha.

On je rekao i da je ovo igranje sa mirom i ponovio da će država Srbija zaštiti svoj narod na Kosmetu.

Podsetimo, do upada je došlo samo dan posle debakla Prištine u Interpolu.

07.20 - Uhapšena dva Srbina zaposlena u KPS policiji. Kako prenosi prištinska TV Klan Kosova, u akciji ima uhapšenih. Naime, prištinski mediji tvrde da su uhapšena dva policajca, a beogradski mediji da državni vrh razmatra hitne mere te da su o ovoj akciji obavešteni Brisel, Vašington, Moskva i Peking.

07.15 - Prema najnovijim, ali nezvaničnim informacijama, akcija je navodno sprovedena u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića. Prema informacijama prištinskih medija, policija je uhapsila R. B, višeg policijskog službenika u policijskoj stanici u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i još jednu osobu čije ime nije objavljeno.

Navodno, namera je bila da se obavi hapšenje još jednog visokog funkcionera policije, odnosno šefa operacija Z. B. Obojica su, prema specijalnom tužiocu, osumnjičeni su za organizovani kriminal, učešće u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti vezane za ubistvo Olivera Ivanovića. Pored toga, tužilac je rekao da je sva ta akcija izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, a izvršio ga Osnovni sud u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela, prenose prištinski mediji.

Podsetimo, u maju ove godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati ujutru začule su se sirene za uzbunu kada su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track