KOSOVSKO PITANJE KOD SRBA I DALJE IZAZIVA MNOGO EMOCIJA: Punu nezavisnost pokrajine kao rešenje bi prihvatilo 12 odsto građana
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

istraživanje centra za društveni dijalog

KOSOVSKO PITANJE KOD SRBA I DALJE IZAZIVA MNOGO EMOCIJA: Punu nezavisnost pokrajine kao rešenje bi prihvatilo 12 odsto građana

Politika -

BEOGRAD - Za građane Srbije kosovsko pitanje i dalje je veoma emotivno, veoma bolno i vezano za reč izdaja, tako da je priznanje nezavisnosti neprihvatljivo za njih čak 78,5 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative predstavljeno večeras na Beogradskom bezbednosnom forumu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nezavisnost kao rešenje prihvatilo bi, prema tom istraživanju, samo 12,4 odsto ispitanih.

Predstavnik Centra Nikola Jović rekao je da je za 58,2 odsto građana neprihvatljiv i sporazum u kome bi Srbija priznala Kosovo u zamenu za Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost prihvatilo bi 20,4 odsto građana.

Dogovor prema kome bi Srbija priznala nezavisnost Kosova uz zamenu teritorija prihvata 15,8 odsto građana, a scenario po kome dobija tri opštine na severu i Mitrovicu kao distrikt podržava 18,9 odsto građana Srbije.

Zamenu četiri opšitne na severu za nezavisnost Kosova podržava 21,9 odsto.

Njih 36,4 odsto pristaje da Srbija u zamenu za priznanje dobije četiri opštine na severu, ZSO južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost ne podržava 44,4 odsto građana.

Ugovor koji podrazumeva da Priština dobije stolicu u UN, ali ne i priznanje za ZSO podržava 32,6 odsto ispitanih. Taj predlog ne prihvata 47,5 odsto ispitanika.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milan Krstić iz tog Centra i, takođe asistent na FPN, rekao je na panelu da je istraživanje, koje pokazuje "šta je u srcu a šta na umu građana" Srbije, sprovedeno pod pokroviteljstvom SAD krajem septembra na reprezentativnom uzorku na nivou cele Srbije u kome je učestvovalo 1.200 građana, sa mogućom greškom od plus-minus 2,8 odsto.

Obavljeno je, kako je dodao, u svetlu dijaloga koji je blokiran već 11 meseci, a i najava da bi do dogovora moglo doći sledeće godine.

Kako kaže, zbog velikog broja neopredeljenih - 19,2 odsto, postoji jedan mogući scenario u kome bi priznanje nezavisnosti mogao da dobije određeni stepen podrške, a to je da Srbija dobije četiri opštine na Severu, južno od Ibra formiranu Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira, što podržava 36,4 odsto građana Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track