KAKO JE CIA ISKORISTILA JSO ZA ZLOČIN U RAČKU: Zbog toga smo bombardovani!
Foto: Profimedia, EPA

Ekskluzivno

KAKO JE CIA ISKORISTILA JSO ZA ZLOČIN U RAČKU: Zbog toga smo bombardovani!

Politika -

Veleizdaja! I nakon odlaska Stanišića sa čela SDB, JSO je zloupotrebljavan. Poslat je na Kosovo, u Račak, a velike sile su ovu akciju, između ostalog, iskoristile kao povod za bombardovanje SRJ i proterivanje Srba s Kosova, tvrdi bivši zamenik direktora BIA

Jedinica za specijalne operacije (JSO), koju je bivši šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić formirao po instrukcijama stranih službi, zloupotrebljena je i u Račku, što je iskorišćeno kao povod za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, kaže za Kurir Dragan Marković Markoni, dugogodišnji pripadnik SDB i bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Marković je u jučerašnjem izdanju Kurira rekao da je JSO trebalo da brani srpsko stanovništvo u delovima Jugoslavije zahvaćenim građanskim ratom, ali da je tadašnji šef SDB zloupotrebio patriotizam pripadnika te jedinice.

Nastavak zloupotreba

To je, prema njegovim rečima, uradio „dajući im nalog da ne poštuju ratno pravo, već da prekomerno upotrebljavaju silu, što dovodi do toga da je rukovodstvo Republike Srpske Krajine i slavonsko-baranjske oblasti proglašeno ratnim zločincima, a srpsko stanovništvo proterano s vekovnih ognjišta“.

- I nakon odlaska Stanišića, JSO je zloupotrebljavan. Poslat je na Kosovo, u Račak, a velike sile su ovu akciju, između ostalog, iskoristile kao povod za bombardovanje SRJ i proterivanje Srba s Kosova. Posledice tih aktivnosti se i danas osećaju. Poslednja zloupotreba jedinice desila se onda kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Na njega je pucao oficir JSO, koji je Stanišić formirao po nalogu stranih službi - direktan je Marković. U vreme sukoba na Kosovu komandant JSO bio je Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog uloge u nizu likvidacija koje su počinili pripadnici ove jedinice - ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i zločina na Ibarskoj magistrali.

Borba za uticaj

Ovaj bivši pripadnik DB, a kasnije i visoki funkcioner BIA, smatra da Stanišić i neki slični njemu i dalje pokušavaju da imaju uticaj u službi, ali da ima više onih koji profesionalno rade svoj posao.

- Siguran sam da tamo postoje patriote kojima je Srbija preča od ličnih interesa i stranih službi. Više nisam bitan ni ja, ni Stanišić, bitno je da se to više ne dešava.

foto: Marina Lopičić

Na pitanje da li i danas ima špijuna na visokim poyicijama u Srbiji, Marković kaže: „Naravno da ih ima.“

- Fale nam ovlašćenja u vezi sa krivičnim delima koja se odnose na špijunažu, onda javnost neće čekati ovoliko dugo da se saznaju imena aktuelnih špijuna - zaključuje on i dodaje da se nada da nikada više neće biti militarizacije tajne policije.

Podsetimo, nedavno je u Hagu kao svedok odbrane Stanišiću i operativcu SDB Franku Simatoviću Frenkiju svedočio bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Ajvor Roberts, koji je rekao da je Stanišić radio za CIA.

Naravoučenije CIA NE PRAŠTA

foto: EPA

Kad je Stanišiću predočeno da je otkriven, hteo je da se vrati u svoje jato, ali za njega nije bilo više mesta i smenjen je. S obzirom na to da nije završio posao kako su mu nalogodavci naredili, oni više nisu stajali iza njega, već su i njega poslali u Hag. Ovo treba da bude naravoučenije svakom pripadniku službe - ističe Marković.

Bušili nas i Hrvati SLUČAJ MARICE LONČAR

Bivša službenica BIA Marica Lončar uhapšena je 1. decembra 2001. u Beogradu pod sumnjom da je hrvatski špijun. Teretila se da je iz prostorija tajne policije iznela poverljivi dosije pod nazivom „hrvatska tajna služba“. Jedno vreme bila je u pritvoru, a onda je misteriozno nestala iz zemlje. Hrvatska obaveštajna služba je, kažu iskusni obaveštajci, pod jakim uticajem zapadnih službi. Indikativno je to što je Marica Lončar radila u analitici BIA, a njen suprug Bora Lončar bio je blizak Stanišićev saradnik, šef analitike u njegovom kabinetu.

Kurir.rs / Ratko Femić

Foto: Profimedia, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track