Najnovije vesti

DRŽAVNI VRH SRBIJE ZAJEDNO SA MEDVEDEVIM NA PRIKAZU SPOSOBNOSTI VS: Evo šta će sve danas biti prikazano u Batajnici (FOTO)
Foto: Ana Paunković

Sloboda 2019

DRŽAVNI VRH SRBIJE ZAJEDNO SA MEDVEDEVIM NA PRIKAZU SPOSOBNOSTI VS: Evo šta će sve danas biti prikazano u Batajnici (FOTO)

Politika

Prikaz sposobnosti Vojske srbije "Sloboda 2019" na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici izvodi se danas povodom obeležavanja 75. godišnice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

 

Dolazak ruskog premijera i srpskog predsednika na prikaz ''Sloboda 2019" prati veliki broj novinara, domaćin i ruskih, i zvanica iz javnog života.

Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan "Erbasov" H-145M, kao i tenk T-72.

 

Vučić i Medvedev proći će kroz crveni tepih koji je postavljen do bine, odakle će pratiti vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

Prikazu vojne vežbe prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, poslanici, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici Skupštine grada Beograda.

 

Na prikazu će moći da se vidi savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije ali Ruske Federacije, koju je dobila srpska vojska.

Prikaz sadrži dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

 

U dinamičkom delu prikaza biće predstavljene sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Nakon dinamičkog dela, nastupiće pešadijski i motorizovani ešelon koji će nadletati vazduhoplovni ešelon.

 

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

Pred početak prikaza biće održan doček predsednika Srbije Aleksandar Vučića i visokog gostaiz Rusije, premijera Dmitrija Medvedeva, a nakon toga sledi dinamički deo prikaza.

 

1 / 7 Foto: Ana Paunković

 

On sadrži prepad na teroriste u objektima infrastrukture, uništavanje terorističke grupe upadom u objekte, borbeno traganje i spasavanje, vazduhoplovna vatrena podrška jedinicama kopnene vojske, prikaz operativnih sposobnosti lovačke avijacije.

 

Defile jedinica podrazumeva pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešelon.

Nakon toga će uslediti postrojavanje jedinica i ocena prikaza od strane predsednika Srbije.

 

U prikazu će učestvovati i avioni MIG 29 i helikopter H - 145 M, helikopter Gama, Super galeb g4, Orao...Od borbenih vozila učestvovaće Lazar-3, HMMW V borbeno vozilo, Nora, Miloš. Od naoružanja RF učestvuju helikipter Mi-35, tenk T-72.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...