RUSKi PREMIJER u poseti srbiji

KURIR TV UŽIVO MEDVEDEV U BEOGRADU, SPEKTAKL NA BATAJNIČKOM AERODROMU: Vučić srdačno dočekao ruskog premijera! Orlovi jurišnici započeli prikaz Sloboda 2019! Sve prštalo u Batajnici, pogledajte borbu migova 29

Politika -

BEOGRAD - Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas je u podne stigao u zvaničnu posetu Beogradu. Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na aerodromu ga je dočekala premijerka Ana Brnabić, a na batajničkom aerodromu predsednik Vučić posle čega je usledio spektakularan prikaz sposobnosti pripadnika Vojske Srbije Sloboda 2019.

1 / 49 Foto: Ana Paunković
foto: Rts Printscreen

Medvedev danas na batajničkom Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" povodom 75 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

1 / 56 Foto: RTS Printscreen

Vežbi prisustvuje državni vrh Srbije na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

13.30 - Obraćanje vrhovnog komandanta VS učesnicima prikaza: Umećemo sami da sačuvamo svoju zemlju, nebo i ljude

Na kraju programa, predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro".

Zahvalio se svim oficirima, podoficirima i vojnicim na svemu što čine za svoju zemlju.

"Hoću da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista. Da uvek štitimo slobodu, tradiciju i posebno, vama, dragi veterani, koji ste i danas u stroju i koji ste pre 20 godina branili Srbiju - veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu", rekao je Vučić.

On je istakao da Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje, te da će Srbija nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju.

"Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je predsednik Vučić.

13.10 - Finale prikaza Sloboda 2019. činio je pravi spektakl - borba migova 29 i defile ešelona pripadnika Vojske Srbije.

13.00 - Pogledajte kako specijalci Vojske Srbije uništavaju teroriste.

12.45 - Počeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije Sloboda 2019. Pogledajte, šta sve ume Vojska Srbije!

1 / 28 Foto: RTS Printscreen

Prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske, naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po kon ceptu "1.500+" i doniranim sredstvima iz Rusije "Sloboda 2019", počeo je danas u Batajnici.

Na "Slobodi 2019" biće prikazana sposobnost Vojske Srbije da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama i zaštiti bezbednost Srbije. Prikaz sadrži dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

U dinamičkom delu prikaza biće predstavljene sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Nakon dinamičkog dela, nastupiće pešadijski i motorizovani ešelon koji će nadletati vazduhoplovni ešelon.

1 / 21 Foto: Rts Printscreen

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

U stroju na današnjem prikazu učestvovaće i mladi vojnici, koji su od skora na dobrovoljnom odsluženju vojnog toka, kao i veterani.

Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan "Erbasov" H-145M, koji su pre nekoliko dana stigli u Srbiji, ali oni ne učestvuju u samom prikazu.

Aerodrom u Batajnici nosi ime Pukovnika pilota Milenko Pavlović, koji je poginuo iznad Valjeva, 1999. godine tokom NATO agresije, a njegova porodica, takođe, danas prisustvuje prikazu "Sloboda 2019".

12.40 - Ovako gardisti Vojske Srbije pozdravljaju ruskog premijera.

12.35 - Medvedev stigao na batajnički vojni aerodrom, srdačno ga dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

1 / 21 Foto: Rts Printscreen

12.20 - Vučić u Batajnici, Medvedev stiže uskoro.

foto: RTS Printscreen

12.12 - Medvedev sleteo u Beograd. Na aerodromu ga je dočekala delegacija na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

1 / 5 Foto: Kurir, RTS Printscreen

12.10 - Pogledajte dolazak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na batajnički aerodrom i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji na Batajnice dočekuje visoke ruske zvanice.

12.05 - Ovo je ikona koju će Vučić danas pokloniti ruskom premijeru.

12.00 - Pogledajte post na Instagramu kojim je predsednik Srbije najavio posetu Medvedeva.

11.30 - Pogledajte poslednju proveru pred današnji prikaz Sloboda 2019.

Na vežbi učestvuje preko 2.000 vojnika, više od 25 vazduhoplova i preko 100 borbenih i neborbenih vozila. Prvi put će učestovati i podešaloni vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kao i ešaloni veterana, koji redovno učestvuju na ovim vežbama.

Tokom današnje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu trebalo bi da budu definisani uslovi kupovine savremene vojne opreme, odnosno nabavke PVO sistema "pancir S" i izgradnje Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije.

Medvedeva danas u Beogradu očekuje pun raspored i u Novom Beogradu i u centru grada. Pogledajte šta ga danas očekuje od obaveza...

Sastanak i sa Miloradom Dodikom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u Beogradu sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovim, pre Svečane akademije povodom obležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dodik je ranije najavio da će s Medvedevim razgovarati o ekonomskoj saradnji, situaciji u Republici Srpskoj i BiH. "Rusi su kod nas prisutni u Rafineriji u Brodu i veoma je važno da razgovaramo o očuvanju aktivnosti te firme. Važno je da Rafinerija funkcioniše i radi, a na sastanku će biti i generalni direktor Zarubežnjefta iz Moskve", rekao je tada Dodik, a prenosi RTRS. Medvedev će danas biti u jednodnevnoj poseti Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track