Ban Ki-mun u manastiru Visoki Dečani

Ban Ki-mun u manastiru Visoki Dečani

Politika -
Bana zanimalo da li vojnici Kfora još štite manastir. Generalni sekretar UN izrazio nadu da će Visoki Dečani ostati "oaza mira"

VISOKI DEČANI - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun obišao je danas manastir Visoki Dečani, gde su ga dočekali visoki crkveni velikodostojnici, predvođeni igumanom Savom Janjićem. Otac Sava je generalnog sekretara proveo kroz manastir i crkvu, a Bana je zanimalo da li vojnici Kfora još štite manastir.

Generalni sekretar UN je izrazio nadu da će Visoki Dečani ostati "oaza mira". Ban je u razgovoru poručio da je veoma važno da se na Kosovu sačuva kulturno nasleđe, da su UN to prepoznale i da je on zato i došao. Ban se u manastiru zadržao oko pola sata, nakon čega je krenuo za Prizren, gde će - kako Tanjug saznaje - obići Katoličku crkvu, Sabornu crkvu Svetog Marka i Sinan pašinu džamiju.

Ban se na prištinskom aerodromu danas susreo sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahajagom, zatim Hašimom Tačijem, a kasnije i sa osobljem UNMIK-a i predstavnicima međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu i Metohiji. Ban će u toku večeri napustiti Kosovo i otići u posetu Makedoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track