SKANDAL! ĐILASOV PULEN PREKRŠIO ZAKON: Marko Bastać švercovao devize iz Dubaija
Foto: Stefan Jokić

Saznajemo

SKANDAL! ĐILASOV PULEN PREKRŠIO ZAKON: Marko Bastać švercovao devize iz Dubaija

Politika -

Skandal! Bastać je doputovao u Beograd iz Dubaija i pokušao da unese u zemlju više para od zakonom dozvoljenih 10.000 evra - kod sebe je imao 12.750 evra i 81.000 dinara. Odmah alarmirani nadležni

Marko Bastać, potpredsednik Stranke pravde i slobode, na čijem je čelu Dragan Đilas, pokušao je da unese u zemlju više para od zakonom dozvoljene sume - 10.000 evra, zbog čega je alarmiran odsek za borbu protiv kriminala i dežurni tužilac, saznaje Kurir.

Doneo lovu iz Dubaija

Bastać je danas, 20. oktobra 2019, redovnim letom u 13.35, kompanije „Flaj Dubai“ doputovao iz Dubaija za Beograd. Prema rečima izvora našeg lista, prilikom rutinskog pregleda, kod ovog opozicionog političara, koji je i na čelu opštine Stari grad, nađena je veća količina novca od zakonom propisane dozvoljene sume.

- Prilikom carinskog pregleda, kod Marka Bastaća je pronađeno 12.750 evra i 81.000 dinara. Zakonom je dozvoljeno da osoba može da unese u zemlju 10.000 evra. To znači da je Bastać kod sebe imao oko 3.440 evra više nego što je zakonom propisano - kaže izvor Kurira.

foto: Beta

Pošto je kod Bastaća pronađena suma novca koja se kosi sa zakonskim propisima, obavešten je odsek za borbu protiv kriminala SGP Aerodrom.

- Nakon obaveštavanja nadležnih, odseka za borbu protiv kriminala SGP Aerodrom i konsultacija s dežurnim tužiocem, protiv Marka Bastaća će biti podneta prijava za carinski prekršaj - dodaje izvor našeg lista.

U zakonu stoji da je unos deviza u Srbiju slobodan, ali da je iznos ograničen - 10.000 evra i da putnik koji na ulasku u Srbiju ne prijavi da ima više od te sume može biti u carinskom prekršaju. Najčešći razlog neprijavljivanja novca/deviza jeste taj što onaj ko ga nosi mora da objasni poreklo novca i njegovu namenu.

Prekršaj

- Neprijavljivanje sume koja je veća od 10.000 evra je carinski prekršaj. Možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, u dinarima ili drugoj stranoj valuti, dužnost vam je da to prijavite. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo - objašnjavaju u Upravi carina.

Bastać je široj javnosti postao poznat po performansima u kojima ismeva beogradsku vlast. Ti peformansi su s vremenom poprimili nasilan karakter - Bastać je sa svojim pristalicama čupao znakove za radove s puta i rušio ogradu koja je obezbeđivala radove na Trgu republike. Nedavno je Bastać obećao zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da će da ga išamara kad ga bude sreo.

Bastać ćuti SASLUŠAO PITANJA, NIJE ODGOVORIO

Bastać se javio na telefon, saslušao pitanja i zatražio da mu ista pustimo mejlom. Pitanja su mu poslata, ali odgovor na njih do zaključenja broja nije stigao.

(Ekipa kurira / Foto:Stefan Jokić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track