POSLANIK AFD ŠOKIRAO NEMAČKU: Kosovo je deo Srbije, treba poštovati Rezoluciju 1244
Ilustracija, Foto: EPA

može se pregovarati

POSLANIK AFD ŠOKIRAO NEMAČKU: Kosovo je deo Srbije, treba poštovati Rezoluciju 1244

Politika -

BEOGRAD - Šef spoljnopolitičkog odbora desničarske stranke AFD (Alternativa za Nemačku) u Bundestagu Armin-Paul Hampel izjavio je da bi velike sile trebalo da ostave Beograd i Prištinu da se same dogovore, a onda da stanu iza tog dogovora. On je u intervjuu za portal Kosovo onlajn izneo stav da je "Kosovo deo Srbije, i da treba poštovati Rezoluciju 1244, koja je poprilično jasna".

"Zašto dovoditi u pitanje legitimitet rezolucije UN? Imamo poverenje u odluke Ujedinjenih nacija i mi ih sledimo. Znam da je situacija teška i zabrinjavajuća kada je reč o odnosima Kosova i Srbije. Da bi se to prevazišlo, moraju se voditi pregovori ovde, a ne u inostranstvu", naveo je Hampel.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

On je ocenio da nema veze da li će povlačenje priznanja Kosova učiniti male ili velike zemlje.

"Možda je to mala grupa od 15 zemalja, ali i to je grupa čiji se glas računa u svetu i u UN. Beograd bi trebalo da iskoristi taj glas kako bi istakao da problem i dalje postoji i da se svaka odluka stranih sila ne mora prihvatiti kao konačna za vašu zemlju i vladu. Ne mora biti konačna i može se pregovarati, a najbolji pregovori i u poslovnom svetu su oni u kojima obe strane dobiju dovoljno da sačuvaju svoj obraz", rekao je Hampel.

On veruje da može doći do rešenja kosovskog pitanja jer smatra da "ukoliko je bilo moguće da se Irska i Severna Irska dogovore, zašto tako nešto ne bi bilo moguće u ovom regionu ili negde drugo".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track