KURTI IZ LONDONA NAPAO BEOGRAD: Prestanite da Kosovo i Albaniju gledate kroz vojni dvogled! Neće pregovore sa Beogradom, Britanci kažu da će ipak morati da potpiše sporazum
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

pobednik izbora u prištini

KURTI IZ LONDONA NAPAO BEOGRAD: Prestanite da Kosovo i Albaniju gledate kroz vojni dvogled! Neće pregovore sa Beogradom, Britanci kažu da će ipak morati da potpiše sporazum

Politika -

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošcu, "umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom".

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mera Beograda, pod čim podrazumeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

"Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošcu, umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom", rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga "odozdo prema gore" sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Žosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

Ponovio je da se protivi zameni teritorije, što je ideja koju su ove godine izneli predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

"Koju god novu granicu da formirate, s druge strane biće Srbi ili Albanaci koji se pretvaraju da je to moguće uraditi mirno", rekao je Kurti.

Gardijan ističe da Srbija ukazuje na "mogućnost da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom", što bi, dodaje list, obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track