ALBANIJA MINIRA SPORAZUM: Ili Kosovo u mali šengen, ili i mi izlazimo iz njega
Foto: Profimedia

Ucena

ALBANIJA MINIRA SPORAZUM: Ili Kosovo u mali šengen, ili i mi izlazimo iz njega

Politika -

Оva iznenađujuća i preteća poruka stiže nakon uspešnog trilateralnog sastanka između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Zorana Zaeva

Albanija će se povući iz balkanskog malog šengena ako Priština ne bude uključena u saradnju oko malog šengena, kaže najbliži savetnik albanskog premijera Edija Rame Gent Cakaj.

- Premijer Albanije Edi Rama imao je suštinski uslov koji neće biti predmet pregovora, a to je da, ukoliko Kosovo bude isključeno iz te saradnje, Albanija se odmah povlači - rekao je Cakaj.

Preteća poruka

Naime, ova iznenađujuća i preteća poruka stiže nakon uspešnog trilateralnog sastanka između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Zorana Zaeva, početkom oktobra, tokom kojeg je postignut dogovor i potpisana deklaracija o namerama o uspostavljanju malog šengena između tri zemlje.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da će najnovije provokacije i ucene koje dolaze od albanskih političara samo pogoršati odnose na Balkanu, pa čak i na sopstvenu štetu.

- Reč je o direktnom i otvorenom pritisku na Srbiju. Albanija je spremna da radi u korist sopstvene štete jer je mali šengen u interesu same Albanije, zato što omogućava lakši protok ljudi i robe - podvukao je analitičar.

Talasa... Gent Cakaj
Talasa... Gent Cakajfoto: EPA/Clemens Bilan

Politički poeni

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Cakaj vrši pritisak na Ramu da odustane od sporazuma na koji je već pristao i ujedno skuplja političke poene u Prištini.

- Ovo je samo još jedan dokaz nedovoljne ozbiljnosti albanske vlade, moramo imati u vidu i činjenicu da je Cakaj državljanin Srbije, iz autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, i da koristi priliku kako bi politički ojačao u svom zavičaju. Ovo je direktan izazov Ediju Rami i miniranje potencijalno veoma korisnog sporazuma, koji bi bio značajan za čitav region - istakao je Rajić.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track