NEMOJTE DA MI GOVORITE DA O DECI NE BRINEMO! Vučić: Svake godine ulažemo dva do tri puta više novca nego što smo ranije ulagali za lečenje dece u inostranstvu!
Foto: Kurir TV

Nemojte da mi govorite da o deci ne brinemo

NEMOJTE DA MI GOVORITE DA O DECI NE BRINEMO! Vučić: Svake godine ulažemo dva do tri puta više novca nego što smo ranije ulagali za lečenje dece u inostranstvu!

Politika -

Svake godine država ulaže i do tri puta više novca za lečenje dece u inostranstvu, a za lečenje dece obolelih od retkih bolesti, na primer, država je od 2012. godine izdvojila sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra, a za vreme bivše vlasti - nula dinara, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je te podatke izneo u odgovor na navode pojedinih medija i komentare da država više novca daje "Crvenoj Zvezdi" i "Partizanu" nego za bolesnu decu.

- Nemojte da nam govorite da o deci ne brinemo, jer sve što radimo, radimo zbog dece i onih koji dolaze. Meni ova pruga nije potrebna, treba našoj deci koja će je koristiti narednih 100 godina, rekako je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara kako vidi prigovore da su fudbalski klubovi dobili više novca nego što se daje za lečenje dece.

On je izneo podatak da je 2009. godine preko RFZO na lečenje u inostranstvo upućeno 98 mališana, 2010. godine - 116, a 2012. - 45, dok je, ističe, 2016. godine na lečenje upućeno 563 dece, 2017. - 614, a prošle godine - 632 mališana.

- Svake godine ulažemo dva do tri puta više novca nego što smo ranije ulagali, podvukao je Vučić.

Napomenuo je da je od 2009. do 2013. ukupno je o trošku države upućeno na lečenje 1.492 građanina Srbije, a da je od 2014. do danas potrošeno oko 3,5 milijarde dinara, odnosno 30 miliona, za ukupno 3.924 pacijenta.

- Još je važnije, ako dodate da je za lečenje dece obolele od retkih bolesti, država od 2012. godine izdvojila sedam milijardi, odnosno 60 miliona evra. A do 2012. je izdvojeno - nula dinara. Za njih deca sa retkim bolestima nisu ni postojala, a sad još drže pridike, rekao je Vučić.

On je dodao da srpsko zdravstvo nije bilo kategorisano, a danas je zvanično bolje od devet zemalja EU, uz uverenje da će se napredak nastaviti.

Vučić je istakao da je to da država daje više novca klubovima, nego za lečenje dece je demagoški pristup.

- Taj demagoški pristup, kada kažete - što gradite ovu prugu, a imamo siromašnih ljudi, što njima ne date pare... Suština je da kada gradite prugu smanjujete siromaštvo, naveo je predsednik.

Kako je rekao, da su Partizan ili Zvezda neuspešni, da država nije dala novac FK Partizan, taj klub ne bi danas igrao u Evropi protiv Mančestera, jer ne bi dobili licencu da im država nije pomogla.

Takođe, kaže da i Zvezda, bez državne podrške, teško da bi imala sponzorstvo Gaspromnjefta.

- Da se desilo da ne igraju evropske kupove, protiv Bajerna, Mančestra, država bi bila kriva. Ali, pošto su prvo pričali da se jedan klub pomaže više nego drugi, a kada su videil da je veoma balansirano i da se vodi računa, našli su drugu priču, rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track