TRAMP: Kosovo mi je najvažnije pitanje! UKLJUČUJE SE I PUTIN
Foto: EPA, Tanjug

Aktiviraju se: SVETSKE SILE ŽELE BRZO REŠENJE ZA KOSOVO I METOHIJU

TRAMP: Kosovo mi je najvažnije pitanje! UKLJUČUJE SE I PUTIN

Politika -

Jasni: Iz Bele kuće poručuju da je Kosovo i Metohija jedan od prioriteta, a u istom danu oglasio se i ruski ambasador s porukom da je Rusija spremna da se uključi u pregovore ako to zatraži Beograd

Rešavanje kosovskog čvora u žiži je interesovanja američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina!

Dok su iz Bele kuće juče poručili da je Kosovo jedno od najvažnijih spoljnopolitičkih pitanja, u istom danu se oglasila i zvanična Rusija s porukom da je spremna da se uključi u pregovore o kosovskom problemu ako to zatraži Beograd.

Trajni sporazum

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer je, naime, kazao da je jedan od glavnih prioriteta SAD, koji ima značajan uticaj na čitav region, normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Zbog strateškog značaja ovog pitanja Tramp je, kako je naveo, imenovao i Ričarda Grenela za svog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

- Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primenljiv i koji će povećati regionalnu stabilnost - kazao je Palmer.

S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da kosovsko pitanje treba rešavati striktno u međunarodnom pravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

foto: Beta, EPA

- Moskva bi mogla da učestvuje u tom procesu, ali samo ako bude postojala zainteresovanost i odgovarajući poziv Beograda - rekao je on i ponovio da će Moskva podržati svaku opciju o kojoj bi se dogovorili Beograd i Priština, uz napomenu da SB UN može da odobri samo kompromisno rešenje.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da se velika gepolitička borba vodi oko nadmoći nad Balkanom:

foto: Printscreen

- A u žiži interesovanja SAD i Rusije je upravo rešavanje kosovskog pitanja. Zato će jačati pritisci na Srbiju. Iako bez velikih sila nema rešenja kosovskog čvora, na nama je da istrajemo u nameri da izvučemo maksimum o očuvanju naših nacionalnih interesa.

Pritisci

Prema mišljenju Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, Vašington i Moskva koriste naš deo Evrope kao poligon borbe za sopstvenu prevlast.

- Pritisci na Srbiju u vezi sa KiM biće sve oštriji, naročito sa Zapada, i zato je neophodno pokazati jedinstvo. Predsednik Vučić je dokazao da je kadar da se nositi s takvim pritiscima.

Stiv Stajvers

VUČIĆ ZA KOMPROMIS, PRIŠTINA IZBEGAVA DIJALOG

Američki kongresmen Stiv Stajvers ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno pokazao da je za dijalog i kompromis, a da Priština izbegava da do nastavka dijaloga dođe. Stajvers je na sastanku s potpredsednikom Srpske liste Daliborom Jevtićem kazao da je velika pažnja administracije SAD ka iznalaženju kompromisnog rešenja Beograda i Prištine nešto što treba da pruži podstrek i da takav momenat ne treba propustiti, jer je jedinstvena prilika i šansa da se konačno trajno reši pitanje koje je važno za mir i stabilnost.

Kurir.rs / Biljana Bojić

Foto: EPA. Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track