Najnovije vesti

ŠOK! NAJMOĆNIJA ALBANKA VLJORA ČITAKU U STVARI JE SRPKINJA! DAČIĆ: Kad treba da dobijete posao, da ostvarite prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije! SVETU POKAZAO NJEN IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH (FOTO)
Foto: EPA, Dado Đilas, Beta

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN

ŠOK! NAJMOĆNIJA ALBANKA VLJORA ČITAKU U STVARI JE SRPKINJA! DAČIĆ: Kad treba da dobijete posao, da ostvarite prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije! SVETU POKAZAO NJEN IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH (FOTO)

Politika

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije, dokumentujući to fotokopijom njenog izvoda iz knjige državljana.

- Možda će Čitaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije, rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

- Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi, rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

foto: privatna arhiva

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina, upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji, upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

Fizička bezbednost i pravo na kretanje se mora obezbediti Srbima na KiM

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbi koji žive na KiM moraju da žive i ne mogu da čekaju da se lideri dogovore. On je naglasio da se pravo na kretanje i fizička bezbednost moraju obezbediti. Srbija je spremna da već sutra nastavi pregovore, ali samo ako se uslovi za to steknu, rekao je ministar Dačić.

Podsetio je da uprkos osudi međunarodne zajednice uvedenih taksi na srpsku robu, iste već mesecima i dalje stoje, a Priština ne želi da ih ukine.

- Ako već pozivate Srbiju da prestane sa kampanjom protiv povlačenja nezavisnosti tzv. Kosova, onda očekujemo da i vi prestanete da lobirate za njihovu nezavisnost, rekao je Dačić pojedinim članicama UN i dodao da "jesmo mali, ali nismo glupi".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...