Najnovije vesti

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PALMEROM: Za dva-tri meseca nastavak dijaloga sa Prištinom, želimo kompromis, ali ne i ponižavanje i nipodaštavanje Srbije i Srba na KiM
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

u izjavi za novinare

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PALMEROM: Za dva-tri meseca nastavak dijaloga sa Prištinom, želimo kompromis, ali ne i ponižavanje i nipodaštavanje Srbije i Srba na KiM

Politika

Verujem da ćemo po pitanju KIM uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Metjuom Palmerom.

"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokusaj u onosima s Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je predsednik Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju.

"Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM, kao i cele države", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Nikada, naglasio je Vučić, nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili unapred ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, i misle da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je dobro uvek otvoreno govoriti o svim temama, jer je to način da se nađe rešenje.

"Mi smo danas imali najpre razgovor u četiri oka, pa sa delegacijama. Ti razgovori su bili otvoreni, iskreni i, da budem pošten prema celokupnoj našoj javnosti, zadovoljan sam i sadržajem. Zadovoljan što smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike koje postoje između nas i rekao bih odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD kao najmoćnije sile sveta i naše Srbije, rekao bih i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je on.

Vučić je istakao da je važna stvar za Srbiju intenziviranje odnosa sa SAD, te dodao da bi iskoristio ovu priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju.

"Nijedan predsednik SAD od 1980 godine, od poslednje posete Džimija Kartera, nije bio u Srbiji. Verujem da bi to bio snažan impuls našim odnosima. Tramp bi na licu mesta mogao najbolje da proceni situaciju u Srbiji i u regionu", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, razmotrena je i ekonomska saradnja i trgovinska razmena dve zemlje, koja je bolja i sve uspešnija, dodajući da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiju i istovremeno reinvestira i otvara nova radna mesta.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Što se KiM tiče, dodaje da je poznato da su naši stavovi različiti i da je SAD priznala nezavisnost Kosova, a Srbija ima potpuno drugačije stanovište.

"Zahvalan sam Palmeru što je spreman da čuje šta mislimo i danas i svaki put ranije. Cenimo podršku SAD našem evropskom putu. To je od velikog značaja. O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakog u Srbiji otvoreno sam govorio sa Palmerom. Ne volim da govorim o svemu javno, ne što krijem nešto, već zato što pristojnost nalaže kako da dočekate gosta. Morate da se ponašate na diplomatski način..", rekao je Vučić i objasnio: "Kao što je Palmer meni rekao ono šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", istakao je on.

Posebno se zahvalio Palmeru na tome što je danas na svoj rever okačio Natalijinu ramondu, podsećajući da je pradeda njegove supruge bio na Solunskom frontu, a ovaj čin svedoči o savezništvu u Prvom svetskom ratu i svemu onom što smo zajedno dobro radili.

"Zahvalan sam SAD i na tome što podržavaju našu inicijativu za saradnju između balkanskih zemalja i mi ćemo to u Ohridu da nastavimo", dodao je Vučić.

Rekao je da trenutno usaglašava sa premijerima Severne Makedonije i Albanije detalje sastanka.

"Hvala SAD jer su otvoreno podržale tu ideju, koja se zasniva na slobodi kretanja robe, ljudi, kapitala i uslga", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...