Najnovije vesti

VUČIĆ O KIM I PONIŠTAVANJU GLASOVA IZ CENTRALNE SRBIJE: Cirkusom trovanja navukli neiskusnog Kurtija, sada će imati svog predsednika vlade
Foto: Printscreen RTS

iz pariza

VUČIĆ O KIM I PONIŠTAVANJU GLASOVA IZ CENTRALNE SRBIJE: Cirkusom trovanja navukli neiskusnog Kurtija, sada će imati svog predsednika vlade

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je cirkus oko trovanja članova kosovske izborne komisije prilikom prebrojavanja glasova iz centralne Srbije služio protiv lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

- Ako se sećate, a večeras su mi i neki albanski analitičari koje sam video ovde, rekli "što si ti morao prvi da provališ šta se radi", govorio sam o tome već ranije. Sve je to urađeno da bi navukli neiskusnog Kurtija, objasnio je Vučić upitan da prokomentariše poništavanje gloasova iz centralne Srbije.

Rekao je da će insistirati dok je živ da se iznese istina, kako bi svet video o kakvim je lažovima reč u Prištini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- To trovanje je smišljeno protiv Kurtija. Napravili su internu igru. I da ukinu tih 4.000 do 5.000 glasova, to ne bi uticalo na Srpsku listu, koja je dobila deset poslaničkih mesta. Nije Srpska lista bila meta, već je trebalo naškoditi imidžu Srbije u svetu i promeniti sliku u parlamentu, jer ako uđe NISMA, smanjuje se broj mandata Kurtiju, a potom mogu u bloku da sa strankom Ise Mustafe imaju više od Kurtija i time nametnu svog kandidata za premijera Vljoru Osmani, objasnio je on.

Vučić je kazao da su trenutno takve igranke u toku i da u njima učestvuju i igrači iz sveta.

- Očekujte još mnogo problema u formiranju parlamenta i vlade u Prištini, najavio je on.

Ukazao je da mu je drago što je Srbija pokazala da bolje od ostalih razume te primitivne trikove i štoseve koji mogu da prođu na Zapadu.

- Dobro je što smo celom svetu ukazali na to, i pokazali više znanja i pameti od onih koji su pomislili da bi neko stvarno trovao. Ućiće u istoriju taj cirkus kao najgora šarada i parada ludosti koju je neko ikada napravio. Stavili su pesticide, onda uzeli refleks za čišćenje nameštaja, da bi rekli eto otrova, rekao je on.

Na pitanje s kim bi kvalitetnije mogao da pregovora, da li sa Kurtijem ili sa Osmanijevom, Vučić je odgovorio da to ne može da zna, i da za Srbiju nema lakog razgovora.

Ukazao je da ni u Srbiji nikada do kraja nismo hteli da sagledamo istinu, kao što je to slučaj u Prištini.

- Oni kada govore o realnosti imaju svoju. Stvarnu realnu situaciju niko ne želi, i to je problem svih nas na Balkanu. To ne želimo mi u Srbiji, a oni to ne žele još 10 puta više, rekao je Vučić.

Istakao je da se trudio, neretko i gubeći političke poene zbog toga, da govori istinu građanima.

- Ako vidite šta su njihove ideje i kako doživljavaju relanost, vidite koliko su daleko od nepristrastnog pristupa. To ugrožava mir. To će biti veliki problem za sve međunarodne predstavnike koji misle da nas dovedu na neke razgovore ili dijalog u budućnosti, naglasio je on.

Vučić je ukazao da Srpska lista ima 10 od ukupno 120 poslanika, što nije malo, i da Srbija mora da razgovara s legitimnim predstavnicima albanskog naroda, kao što to Priština mora da razgovara s legitimnim predstavnicima srpskog naroda, a ne da traži, kao što smo i sami činili ranije, da pričaju sa nekima koje niko neće.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...