Najnovije vesti

VAŽNA NAM JE GRČKA PODRŠKA NA EVROPSKOM PUTU: Joksimovićeva sa novim ambasadorom te zemlje u Srbiji (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Važna nam je grčka podrška na evropskom putu

VAŽNA NAM JE GRČKA PODRŠKA NA EVROPSKOM PUTU: Joksimovićeva sa novim ambasadorom te zemlje u Srbiji (FOTO)

Politika

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Grčke Jorgosom Diakofotakisom o procesu EI Srbije, rezultatima reformi, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na podršci i pomoći koju Grčka daje Srbiji u procesu EI čime se - kako je naglasila, potvrđuje i višedecenijsko izuzetno snažno i iskreno prijateljstvo dve države, saopštilo je ministarstvo.

Informisala je ambasadora o aktivnostima u nastavku našeg evropskog puta - o posvećenosti kojom se sprovode reforme i činjenici da se poseban akcenat posvećuje reformama u oblastima vladavine prava i ekonomije.

Ministar je navela i da Srbija očekuje da do kraja godine i na Međuvladinoj konferenciji koju bi trebalo da organizuje Finska, kao predsedavajuća Savetom EU, otvori jedno ili dva nova poglavlja, od četiri koliko ih je trenutno spremno za otvaranje.

Ovako nevelika očekivanja rezultat su uviđanja da i dalje vlada prilično nepovoljna atmosfera za politiku proširenja.

Uprkos tome, Srbija radi na reformskom procesu i pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Ministar je podsetila i da smo do sada otvorili sedamnaest poglavlja od kojih su dva privremeno zatvrena.

Jadranka Joksimović istakla je i važnost odluke Grčke, da insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, ne prizna nezavisnost KiM.

Rekla je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije i da se zalažemo za održivo i kompromisno rešenje za KiM.

Ministar je potvrdila našu posvećenost sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ambasador Jorgos Diakofotakis rekao je da će Grčka nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije i konstatovao da EU ne može biti kompletna, a ni u punom kapacitetu funkcionalna bez Zapadnog Balkana u njenom sastavu.

Ocenio je da su efekti sprovođenja reformi vidljivi i da bi one - zbog sveukupnog razvoja Srbije, trebalo da budu nastavljene.

Ambasador je podsebno apostrofirao ulogu naše države u zalaganju za stabilnost regiona i razvoj Jugoistočne Evrope.

Joksimović i Diakofotakis ocenili su da su odnosi dve države prijateljski i na izuzetno visokom novou, da nema otvorenih pitanja i da postoji obostrana želja - ali i potencijal, da se jačaju i unaprede.

Oni su razgovarali i o predstojećem, trećem po redu, Visokom savetu za saradnju Srbije i Grčke i zajedničkoj, sednici Vlada Srbije i Grčke, koje bi trebalo da budu održane u decembru u Atini.

Takođe, saglasili su se da bi do tada mogao da se ažurira i unapredi Sporazum o saradnji Grčke i Srbije u procesu EI.

Ministar je poželela ambasadoru mnogo uspeha tokom mandata u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...