ŠTA SE DEŠAVALO IZA ZATVORENIH VRATA KOD MAKRONA: Tači tažio priznanje Kosova, ovako mu je predsednik Vučić odgovorio (FOTO)
Foto: AP/Marin Ludovic

makron pokušao da ih vrati za pregovarački sto

ŠTA SE DEŠAVALO IZA ZATVORENIH VRATA KOD MAKRONA: Tači tažio priznanje Kosova, ovako mu je predsednik Vučić odgovorio (FOTO)

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem, kog je Makron iznenada pozvao na razgovor.

Kako je predsednik Vučić istakao nije bilo dubinskog sastanka, niti je to moguće rešiti na ovakav način.

foto: AP/Marin Ludovic

- Tači govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra, a ja sam im ponovio da neće - rekao je Vučić i dodao da se i sam Tači složio sa tim i rekao 'onda, dobro, sačekajte do januara'.

Makronova ideja bila je da pokuša da utiče na obe strane da se vrate za pregovarački sto i da probaju da dođu do kompromisnog rešenja.

- Vučić je bio otvoren, i pred Makonom rekao da ga uopšte ne zanima da Kosovo priznaje Srbiju, jer je Srbija već priznata zemlja od strane svih zemalja sveta - priča izvor.

On je tako odgovorio na to što je Tači govorio na sastanku, odnosno na spremnost Prištine "da nastavi dijalog, zarad postizanja sporazuma, koji bi podrazumevao međusobno priznanje dve strane".

Takođe, Vučić je kazao i da predstavnici prištinskih vlasti ni do sada nisu poštovali dogovore koji su postignuti, i da zbog toga ne veruje da će drugačije biti kada su posredi budući razgovori.

- Predsednik Srbije je rekao Tačiju da imamo još deset zemalja koje čekaju da donesu odluku o povlačenju priznanja, jer pokret nezavisnih i slobodnih zemalja u svetu je jači i veći iz dana u dan - priča.

Ranije danas Makon je pozvao Vučića i Tačija na sastanak u vreme trajanja Foruma o miru u Parizu, i to nakon sinoćnjeg susreta koji je imao sa srpskim predsednikom.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track