Najnovije vesti

JOHANES HAN POSLE BLOKADE ZA SKOPLJE I TIRANU OTKRIVA: Vučić mi je rekao da mu nije jasno zašto bi bio dalje motivisan da ulazi u pregovore sa Prištinom
Ilustracija, Foto: EPA / Koča Sulejmanović

INTERVJU ZA FAJNENŠNEL TAJMS

JOHANES HAN POSLE BLOKADE ZA SKOPLJE I TIRANU OTKRIVA: Vučić mi je rekao da mu nije jasno zašto bi bio dalje motivisan da ulazi u pregovore sa Prištinom

Politika

LONDON - Odlazeći evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, nakon što su blokirani pregovori za članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da mu nije jasno zašto bi bio dalje motivisan da ulazi u pregovore sa Prištinom.

Han je to kazao u intervjuu za Fajnenšl tajms, a list je ocenio da je takav stav udarac za EU koja je provela skoro 10 godina pokušavajući da bude medijator u razgovorima Beograda i Prištine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Predsedništvo srbije

Han je kazao da je do blokada pregovora došlo u momentu kada bi trebalo da se pojačaju napori da EU postane jači svetski igrač, kao i da gubljenje uticaja "u regionu za koji kaže da geografski i istorijski blizak EU ostavlja prostor koji bi mogli da popune Kina i Rusija.

On je dodao da je za njega najbolnijae to što EU nije pokazala da se drži "principa apartnerstva i odgovornosti" na koje se uvek poziva.

Prema njegovim rečima blokada je pogazila godine koje je Evropska komisija potrošila na uspostavljanje političkog okvira za postizanje sporazuma o pridruživanju i poslala lošu poruku lideri regiona.

"Proces pridruživanja zasnovan je na zaslugama i ako zemljama ne priznamo napredak, neće biti ni daljih podsticaja za reforme", rekao je Han.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Han je dodao da je ponosan na napredak postignut tokom njegove mandata u unapređenju veza između zemalja u regionu - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, i Srbije - koje se još uvek se bore za prevazilaženje ratova i nemira devedesetih.

"Sastanci lidera postali su uobičajeni", rekao je Han i pozdravio činjenicu da su lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije preuzeli inicijativu da se obavežu na ukidanje carinskih barijera u trgovini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...