Jerkov: Nema naznaka promene vlasti Novog Sada
Foto: BETA

Jerkov: Nema naznaka promene vlasti Novog Sada

Politika -
Predsednica Skupštine Novog Sada smatra da bi smenjivanjem vlasti direktno bila prekršena izborna volja građana pokrajinske prestonice

NOVI SAD - Vladajuća većina u Novom Sadu nije dobila nikakve naznake koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije (SPS) da će doći do promene gradske vlasti, rekla je danas predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine."Nemam informacije da se tako nešto dešava. Nismo dobili nikakve naznake od SPS da bi se tako nešto moglo desiti", kazala je Jerkov Agenciji Beta. Ocenila je da bi smenjivanjem vlasti direktno bila prekršena izborna volja građana Novog Sada.

Povodom najave predsednika Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića o mogućnosti "prekomponovanja" novosadske vlasti, Jerkov je kazala:"Oni su na sve spremni: na kupovinu odbornika, na pretnje, ucene. Ipak, verujem da će SPS imati dovoljno političke odgovornosti". Dodala je da je "žalosno" što se Dinkić koji će biti izabran za ministra finansija i privrede, bavi "prekomponovanjem" vlasti u Novom Sadu, a ne radnicima tamošnjih firmi "Novitet" i "Novosadske mlekare" koji će "koliko sutra ostati bez posla". "Skoro sve firme u Novom Sadu su na ivici propasti i Dinkiću bi bolje bilo da razmišlja o tome", rekla je Aleksandra Jerkov.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je za današnji novosadski "Dnevnik" da se razgovara o mogućnosti "prekomponovanja" gradske vlasti u Novom Sadu jer je "Demokratska stranka u Novom Sadu ostvarila dobar rezultat, ali daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast".

U Novom Sadu je na vlasti koalicija DS, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), i koalicije predvođene Socijalističkom partijom Srbije (SPS). DS je na izborima osvojio 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati Srpskog pokreta obnove, 15, a koalicija oko SPS-a sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika. Srpska napredna stranka osvojila je 15 mandata, Romska demokratska stranka šest, Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Dveri po pet, Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora po jedan mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja