RUŽIĆ SA FRANCUSKIM MINISTROM O REFORMI JAVNE UPRAVE: Iskustva Francuske će nam mnogo značiti
Foto: Beta

saradnja

RUŽIĆ SA FRANCUSKIM MINISTROM O REFORMI JAVNE UPRAVE: Iskustva Francuske će nam mnogo značiti

Politika -

Ministri Srbije i Francuske zaduženi za javnu upravu, Branko Ružić i Olivijer Dusop, sastali su se u Parizu i razgovarali o reformi javne uprave.

U skladu sa dogovorom najviših zvaničnika, Branko Ružić i Olivijer Dusop redovno unapređuju i jačaju bilateralnu saradnju, sa fokusom na reformi javne uprave, navedeno je u saopštenju Ministarstva državne uprave.

Francuska, koja takođe sprovodi reformu javne uprave, nastoji da poveća atraktivnost uprave kao poslodavca, a zbog toga sprovodi regrutovanje novih zaposlenih na različite inovativne načine.

"S obzirom da mnogo radimo na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, od zapošljavanja do politike zadržavanja kvalitetnih kadrova, iskustva Francuske će nam mnogo značiti", rekao je ministar Ružić.

Podrška Francuske Srbiji

U Helsinkiju će se 28. i 29. novembra razmatrati status Srbije kao zemlje posmatrača u Evropskoj mreži za javnu upravu (EUPAN) i ministar Dusop je obećao podršku Francuske u tome.

Ružić se zahvalio i istakao da takav status do samog članstva omogućava kvalitetniju reformu javne uprave, posebno imajući u vidu da je upravo ta reforma jedan od tri kriterijuma za naše članstvo u EU.

Timski pristup digitalizaciji

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović, koji je takođe u poseti Parizu, rekao je da projektu digitalizacije Vlada Srbije pristupa timski.

Jovanović je objasnio da Ministarstvo osmišljava politike, strategije, izrađuje zakone, a Kancelarija radi na implementaciji informacionih sistema koja omogućavaju najsavremenije usluge eUprave.

Dodao je da je digitalizacija deo sveobuhvatne reforme javne uprave, pa samim tim unapređuje različite procese rada, od zdravstva, obrazovanja do osnovnih usluga za građane, poput preuzimanja ličnih dokumenata.

Delegacija Srbije je u poseti Parizu na poziv ministra Dusopa i u okviru nje će posetiti i sajam Nedelja inovacija u upravi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track