KONAČNI REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA NA KIM: Kurtijevom Samopredeljenju najviše mandata
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

potvrđeno

KONAČNI REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA NA KIM: Kurtijevom Samopredeljenju najviše mandata

Politika -

Prema potvrđenim konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora najviše 29 poslanika u kosovskom parlamentu imaće Samoopredeljenje, dok je Demokratski savez Kosova (DSK) na drugom mestu sa 28 poslanika.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 24 poslanika, dok je na četvrtom mestu koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 13 poslanika.

Na petom mestu po broju poslanika je Srpska lista koja ima 10 poslanika, dok je na šestom mestu koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde sa 6 poslanika.

Od manjinskih partija i koalicija sedmo i osmo mesto dele Bošnjačka koalicija Vakat i Demokratska partija Turaka Kosova sa po dva poslanika.

Po jednog poslanika su obezbedili i Liberalna partija Egipćana, Nova demokratska stranka, Aškalijska partija za integracije, Nova Demokratska inicijativa Kosova, Jedinstvena goranska partija i Ujedinjena Romska partija Kosova.

Kako je ranije potvrđeno u toku su pregovori o posleizbornoj koaliciji Samoopredelenja i DSK, koji zajedno imaju 57 poslanika.

Istovremeno Samoopredeljenju se pridružio i poslanik Egipćanske liberalne partije, dok su deo te koalicije prema lideru Samoopredelenje Aljbinu Kurtiju i poslanici Fikrim Damka iz Turske demokratske partije Kosova, Rasim Demiri iz koalicije Vakat i poslanik Ujedinjene partije Roma Aljbert Kinoli.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track