MARKO ĐURIĆ PORUČIO OSMANIJEVOJ: Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština!
Foto: Nemanja Nikolić

Odgovor

MARKO ĐURIĆ PORUČIO OSMANIJEVOJ: Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je juče albanskim političkim liderima s Kosova i Metohije da, pre nego što sebi dozvole slobodu da se izjašnjavaju o dogovorima postignutim u briselskom dijalogu, makar pročitaju šta su njihove kolege potpisale pre tačno 2.408 dana.

On je istakao da Vjosa Osmani treba da zna da je formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim ovlašćenjima nedvosmislena obaveza Prištine, čiji je garant sprovođenja Evropska unija.

Nevladina organizacija

- Da je Zajednica srpskih opština zamišljena kao nevladina organizacija, u šta bi gospođa Osmani volela da je pretvori, ne bi ni bilo potrebe da se o toj temi mesecima pregovara u Briselu, već bi ona i bila registrovana kao asocijacija u skladu s trenutno važećim prištinskim propisima - ukazao je Marko Đurić u saopštenju.

Đurić je istakao da, ako žele da doprinesu miru i stabilnosti u regionu, kao i srpsko-albanskom pomirenju, onda moraju da napuste ekstremistički politički diskurs prema kojem je sve što je dobro za srpski narod loše za Albance.

Izvršna ovlašćenja

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova i kandidat za premijerku Kosova Vjosa Osmani ranije juče rekla je da po odluci ustavnog suda u Prištini ZSO može da se osnuje bez izvršnih ovlašćenja.

Kurir.rs / Foto: Nemanja Nikolić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track