SUSRET NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić se sastao sa slovenačkim šefom diplomatije Cerarom (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

u 9 časova

SUSRET NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić se sastao sa slovenačkim šefom diplomatije Cerarom (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić sastao se jutros s ministrom spoljnih poslova Slovenije Mirom Cerarom, koji se nalazi u poseti Beogradu.

Na instagram profilu "budućnostsrbijeav" objavljena je fotografija susreta Vučića i Cerara na Andrićevom vencu. Cerar je u Srbiji prvi put od kako je ministar spoljnih poslova Slovenije.

Njih dvojica su razgovarali o intenziviranju sveukupne bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, kao i o regionalnim odnosima i procesu evrointegracija Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je produbljivanje političkog dijaloga od izuzetnog značaja za jačanje bilateralne saradnje dveju zemalja. O tome svedoči i zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, koja će biti održana sredinom decembra u Srbiji, kao i predstojeća poseta slovenačkog premijera Marjana Šareca.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su obe zemlje iskreno zainteresovane za očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana, njegovu evropsku perspektivu, kao i za nastavak dijaloga na svim nivoima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

"Pozdravljamo aktivan angažman Slovenije u regionu Zapadnog Balkana kroz njeno učešće u Berlinskom procesu, kao i nastavak neformalnih susreta zvaničnika u okviru Brdo-Brioni procesa", istakao je predsednik Vučić.

Izrazio je očekivanje da se Berlinski proces ubuduće ponovo usredsredi na povezivanje, naročito infrastrukturno, kao i na ekonomsku saradnju.

Predsednik Vučić je naglasio da je Slovenija posebno važan ekonomski partner Srbije, sa kojim postoje stabilni privredni tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja.

On je dodao da je Srbija spremna za dalje razvijanje ekonomskih odnosa, uz ocenu da postoji značajan prostor za intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, infrastrukturnog povezivanja, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, razvoja malih i srednjih preduzeća.

Tokom susreta sa ministrom Cerarom, predsednik Vučić je još jednom naglasio da se od početka dijaloga Beograda i Prištine suočavamo sa velikim i ozbiljnim problemima u sprovođenju postignutih dogovora zbog opstrukcije od strane Prištine.

Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd ostaje suštinski i čvrsto opredeljen da sva otvorena pitanja rešava kroz dijalog, u interesu pomirenja i stabilizacije prilika u regionu, kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track