MEGALAŽOV! PRODAJA MEGATRENDA PUNA NEJASNOĆA: Mića ne zna gde udara, upleo se u svoje laži!
Foto: Zorana Jevtić

Istražujemo

MEGALAŽOV! PRODAJA MEGATRENDA PUNA NEJASNOĆA: Mića ne zna gde udara, upleo se u svoje laži!

Politika -

Mutan... Dojučerašnji vlasnik univerziteta Mića Jovanović više puta uhvaćen u nelogičnostima u vezi s prodajom te ustanove. Naši sagovornici ukazuju da je moguće da je reč o fingiranoj prodaji.

Od trenutka kad je saopšteno da je privatni univerzitet Megatrend prodat nemačkom konzorcijumu „Efas Jurop“, koji predstavlja Dejan Đorđević, sada već bivši vlasnik te ustanove Mića Jovanović ne prestaje da daje kontradiktorne izjave u javnosti.

On je na ista pitanja u samo nekoliko dana davao potpuno različite odgovore, pa je time u ovu transakciju uneo još više konfuzije i sumnje.

Bura u javnosti

Iako je prvo izjavio da se potpuno povlači sa fakulteta, čiju je prodaju dogovorio za 56,1 milion evra, i da odlazi da živi u Kan, Jovanović je promenio ploču, pa je rekao da će „ostati neprikosnoveni vladar na prvom privatnom i najboljem univerzitetu sve do 6. januara 2022, kada se, prema ugovoru, isplaćuje druga rata“. Kontradiktorne su bile i izjave u vezi sa državnom pomoći, trajanju pregovora... (vidi okvir)

foto: Zorana Jevtić

Ovakvo Jovanovićevo ponašanje izazvalo je brojne komentare u javnosti, a sve je kulminiralo sumnjom da je Megatrend uopšte i prodat.

Papiri na sunce

Osnivač Centra za vladavinu prava advokat Ivan Ninić kaže za Kurir da marketinški lepo zvuči kad Jovanović saopšti da će nemački investicioni fondovi investirati razvoj univerziteta, ali da nisu predstavljeni ti „navodni Nemci“ i da sve sluti na megaprevaru.

- Takođe, ne zna se poreklo novca u investicionom fondu. Srbija je Rusima za 400 miliona evra prodala NIS, a ovde se olako spinuje da će neki misteriozni kupac da uloži ukupno 206 miliona evra baš u Megatrend, što zvuči kao naučna fantastika. Treba ispitati stvarne namere i prodavca i kupca, da se utvrdi da li je u pitanju fingirana prodaja, pranje novca ili nešto treće - kaže Ninić.

Dodaje da bi poverenje u Jovanovićevu priču bilo veće kada bi objavio ugovor.

Opravdanje

Podsetimo, na takozvani račun eskrou, kao garancija da će ugovoreni posao biti realizovan, za Megatrend je navodno deponovano 30 miliona evra, ali taj novac nije moguće podići sve do 6. januara. Kupac je najavio da će u univerzitet uložiti dodatnih 150 miliona evra u razvoj.

Jovanović je sve sumnje o prodaji odbacio još prvog dana. Kako je rekao, „definitivno nije fantomska prodaja, firma se stvarno prodaje“.

- Niko me nije primoravao. Nemam nikakve dugove. Ni prema državi, ni prema privatnim licima - navodi on.

LAŽ 1

O OSTANKU NA FAKULTETU

29. novembar

• Odlazim sa fakulteta i biću tu samo u svojstvu savetnika. Povlačim se, neću ni da živim ovde, 19 godina imam dom na jugu Francuske, u Kanu. Ubrzo ću se preseliti u taj drugi dom, nadam se van dometa nekih finih novinara i televizijskih stanica.

2. decembar

• Uz novog vlasnika ću i dalje biti neprikosnoveni vladar na prvom i najboljem privatnom univerzitetu u zemlji. Tako će biti do 6. januara 2020, kada je ugovorom određeno da legne druga rata od prodaje.

LAŽ 2

O NAPUŠTANJU SRBIJE

29. novembar

• Srbiju napuštam u sledeći četvrtak, što je za manje od nedelju dana.

3. decembar

• Ne odlazim iz Srbije u četvrtak, odložio sam putovanje, otputovaću sledećeg četvrtka.

foto: Zorana Jevtić

LAŽ 3

O POMOĆI DRŽAVE

28. novembar

• Nuđena mi je finansijska pomoć države, ali nisam pristao na to, jer bi onda to puklo ko bomba, a pljuvanje bi bilo još žešće.

2. decembar

• Nije tačno da sam rekao na televiziji da mi je država nudila pomoć, a da nisam prihvatio. Poslednjih sedam meseci samo sam obijao pragove svih centara moći u zemlji, moleći da mi pozajme novac na deset godina, sa grejs periodom kao što su nekada davali.

LAŽ 4

O RADU NA MEGATRENDU

29. novembar

• San mi je da kad se penzionišem odem na jug Francuske u Kan. Ova savetodavna funkcija će biti na daljinu, preko Skajpa, telefonom.

2. decembar

• Nastaviću sa tom praksom i biti predavač na Megatrendu. Već 18 godina imam privatni avion, potrebno mi je sat vremena da mi ga pripreme za let i 110 minuta da doletim sa francuskog aerodroma Grenobl do Beograda.

LAŽ 5

O PREGOVORIMA

29. novembar

• Pregovarao sam sa Dejanom Đorđevićem oko dve godine.

3. decembar

• Videli smo se 50-60 puta. Pregovori su trajali oko 17-18 meseci.

Novi vlasnik za Kurir

SVE LEGALNO, BIĆE I VEĆE PLATE

Đorđević kaže za Kurir da će sve detalje o kupovini Megatrenda izneti u javnosti što skorije, a da odbacuje navode da je rekao da će profesori raditi bez plate.

foto: Printscreen N1

- Osim biografije, o meni ništa nije tačno što se proteklih dana izveštavalo. Sada vama prvi put dajem izjavu. Već 20 godina se bavim poslovnim konsaltingom u Nemačkoj, a univerzitet sam kupio u ime konzorcijuma „Efas Jurop“, gde sam izvršni direktor. Nemam nikakve veze sa „Efas vorldom“, oko čega se pravila afera - kaže Đorđević.

Tvrdi da nikada nije rekao da profesori treba da rade bez plate:

- Naravno da stručni kadrovi neće raditi bez adekvatne naknade. Borim se da se na univerzitetu poveća plata i da se zaposle i novi kvalitetni kadrovi kako bi fakultet poslovao mnogo bolje.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track