VIDA PETROVIĆ ŠKERO O ZAHTEVU DELA OPOZICIJE Izbore može da odloži jedino vanredno stanje
Foto: Printcsreen

Stručno objašnjenje

VIDA PETROVIĆ ŠKERO O ZAHTEVU DELA OPOZICIJE Izbore može da odloži jedino vanredno stanje

Politika -

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero objasnila je da eventualno odlaganje redovnih parlamentarnih izbora, što traži deo opozicije i lideri Saveza za Srbiju pravno nije moguće.

- Ustav jasno kaže do kog datuma moraju da budu okončani parlamentarni izbori u redovnom terminu. Normativa je takva da se izbori ne mogu održati nakon tog termina, osim ukoliko bi se uvelo vanredno stanje - izjavila je Petrović Škero, koja je inače i član Građanskog demokratskog kluba - savetodavnog foruma, koji je formiran na sednici GO DS 30. novembra.

Škero je za medije objasnila da shodno datumu kada je konstituisan aktuelni saziv Skupštine Srbije, praktično ostaju samo tri vikenda kada izbori mogu da budu održani. - Mimo toga izbori ne mogu biti održani, sem da se menjaju zakoni i Ustav. Šta bi se u tom slučaju dešavalo nakon isteka mandata poslanicima, ko bi vršio funkciju parlamenta, izabrao novu vladu - upitala se Petrović Škero.

Politički analitičar Branko Radun kaže da je svima jasno da je predlog dela opozicije besmislen i neozbiljan:

foto: Media Centar

- I ljudima iz DS, koji iole nešto znaju o pravu i razumeju se u funkcionisanje zakona, jasno je da je ideja o odlaganju izbora neutemeljen. Petrović Škero je u pravu. Čak i da se scvi politilki akteri slože da odlože izbore, to bi bilo kršenje Ustava i zakona. Ili morate da za to imate jak razlog, kao što su, recimo, elementarne nepogode.

Kurir.rs/Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track