3. SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Gojković izašla ranije, SzS umesto da razgovara blokira RTS (VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

o izborima 2020.

3. SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Gojković izašla ranije, SzS umesto da razgovara blokira RTS (VIDEO)

Politika -

Treća runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, počela je danas u Skupštini Srbije, a uvodna obraćanja trebalo bi da daju predsednica parlamenta Maja Gojković i ispred EP, Knut Flekenštajn.

1 / 6 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica parlamenta Maja Gojković izašla je danas prva sa sastanka u okviru stranačkog dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a novinarima nije dala izjavu, najavljujući da će o svemu pričati na konferenciji za medije, koja će biti održana nakon sastanka.

1 / 3 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Nemam sada ništa da vam kažem, jer je tek počela sesija", rekla je Gojković novinarima.

Ona je dodala da ide u Dom Narodne skupštine, kako bi pripremila glasanje za zakone koji će, kaže, unaprediti izborni proces.

"Idem da pripremim glasanje za ove važne zakone koje smo dogovorili, a o ostalom ćemo pričati na konferenciji", kazala je Gojković.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović izjavio je danas da predstavnici Evropskog parlamenta nisu izneli nikakve kritike o demokratiji i medijskim slobodama u Srbiji.

Đukanović je ocenio da su te kritike "interpretacija Saveza za Srbiju".

On je, komentarišući sastanak predstavnika EU sa Savezom za Srbiju, kazao da nije u redu "ići po kafanama da razgovarate".

Dodao je da ukoliko to doprinosi izbornim uslovima, "onda je to u redu".

Đukanović je pozvao predstavnike Evropskog parlamenta da odu do Radio-televizije Srbije da vide "koja je to demokratija".

Prema njegovim rečima, Savez za Srbiju će "kao poslednji zahtev" tražiti garanciju pobede na izborima.

Rekao je i da do pomeranja datuma izbora neće doći jer "postoji Ustav i zakon koji jasno definiše kako se izbori odvijaju".

U Skupštini Srbije o izbornim uslovima, koji se odnose na parlamentarne izbore 2020. godine, razgovaraće Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, zatim predstavnici SNS, SPS, SDPS, PUPS, PS, SPP, dok opoziciju predstavljaju Stranka moderne Srbije, Nova stranka, SDA Sandžaka i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ispred SNS-a, u parlamentu su Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, SPS predstavljaju Žarko Obradović i Đorđe Milićević, a Stranku pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sinoć sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, u kojoj su Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i diplomata Knut Flekenštajn.

Od opozicionih lidera u Skupštini Srbije je predsednik Nove stranke Zoran Živković, a ispred SMS-a Vladimir Đurić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom treće runde biće održane tri sesije.

Na prvoj će biti napravljena procena situacije u pogledu implementacije dogovorenog tokom prve i druge runde, na drugoj bi trebalo da budu doneti završni koraci za sprovođenje obaveza usaglašenih tokom dijaloga, dok će na trećoj sesiji biti izneti zaključci.

Prema ranijim najavama, nakon završene treće runde, predsednica parlamenta Maja Gojković i predstavnici EP trebalo bi da održe konferenciju za novinare.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track