OTVORENA IZLOŽBA U PALATI SRBIJA Vučić: Ponosan sam kada vidim šta smo sve uradili! U aprilu idem u Kinu
Foto: Kurir

"Ništa više nije daleko"

OTVORENA IZLOŽBA U PALATI SRBIJA Vučić: Ponosan sam kada vidim šta smo sve uradili! U aprilu idem u Kinu

Politika -

Multimedijalna izložba "Srbija 2019 - godina infrastrukture: Ništa više nije daleko" otvorena je danas u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ostvareni rezultati i novi projekti u oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja biće prikazani u čak pet sala.

Izložbu, zajedno sa predsednikom Vučićem, otvorila je i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Predsednik Vućić zahvalio je svima koji su učestvovali u realizovanim projektima.

"Izgradili smo za 5 godina više nego što je urađeno za prethodnih pedeset. To je na ponos svima nama. Gledajući ljude koji žive u ovim delovima Srbije gde se gradilo, pomislio sam da ću zaplakati od sreće. Ne grade se pruge, auto-putevi same od sebe, neko to mora da uradi, da da novac. Morali smo da sprovedemo teške reforme kako bismo danas došli do ovoga", rekao je Vučić, zahvalivši penzionerima koji su bili među najoštećenijima u reformama.

"Sutra je prvi let Lađevci - Beč, prvi avion koji će moravski okrug spojiti sa Austrijom. Ponosam sam na to što smo do sada uradili. Pozivam sve da dođu da vide ovu izložbu i da nauče šta je to što smo napravili i kakvi su nam planovi u budućnosti", rekao je predsednik.

foto: Kurir

"Svi ovi projekti znače više investicija, nove fabrike, pa će naša deca ostati u našoj zemlji. Prekosutra otvaramo Obrenovac - Surčin, danas sam primio delegaciju koja je preuzela RTB Bor, oni su bili očajni kada su ga preuzeli, danas je situacija potpuno drugačija", rekao je on.

Kao primer uspešnog rada i napretka, predsednik je izneo podatak da je sa niškog aerodroma 2012. godine letelo 1.500 ljudi, a danas ih je 400.000.

On je dodao da ide u aprilu poseti Siju u Kinu istakavši da se nada da će i kineski predsednik prihvatiti poziv da dođe u Srbiju.

"Radićemo još auto-puteva i puteva, pruge. Ove stanove za ljude iz bezbednosnih službe prve otvaramo u martu u Vranju, želimo da ti ljudi osete koliko država o njima brine. Ono što smo uradili u mnogim projektima, uvek smo nailazilo na napade, ali neko je morao da rešava i takve probleme, i za to je bila potrebna velika energija i hrabrost. Čestitam svima koji su učestvovali u ovim projektima, a posebno hoću da čestitam našim radnicama koji sa velikim ponosom grade naše puteve. Hvala našim radnicima, oni su naša snaga, naša budućnost. Živela Srbija", rekao je predsednik.

foto: Printscreen

Ona je na otvaranju rekla da joj je drago što može na ovakav način da prikaže šta se do danas uradilo u Srbiji.

Naglasila je da se danas vidi šta je sve urađeno u oblasti infrastrukture, da je ove godine pokrenuta izgradnja četiri auto-puta, a sledeće godine je u planu početak izgradnje još dva auto-puta.

"Čini mi se da smo sa svakim kilometrom auto-puta, vratili nadu i veru da Srbija može da uradi velike stvari. Ovo je godina rezultata i pokazujemo koliko smo stabilna zemlja. Svakoga dana smo radili zajedno i danas imamo ove rezultate", rekla je Mihajlovićeva.

foto: Kurir

U sali "Koridor 10" predstavljena je maketa tunela Manajle, zatim velika mapa Koridora sa svim kakteristikama, velika maketa mosta Vrla kod Vladičinog Hana, a postavljen je i informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata na Koridoru 10.

1 / 18 Foto: Silvija Slamnig

Posle prolaska kroz "napalatnu rampu", ulazi se u salu "Miloš Veliki" u kojoj je predstavljen istoimeni auto-put.

foto: Kurir

U sali "Železnica" nalazi se velika mapa svih naših pruga, maketa najsavremenijeg voza Štadler, vagon restoran sa sedištima kao u vozu, gde se može viditi kako izgleda kada na našim prigama voz ide 100 kilometara na sat, kao i informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata.

foto: Kurir

U sali "Avio-saobraćaj, maketama aviona predstavljena su naša tri aerodroma, linije od javnog interesa koje je uvela Vlada Srbije, Er Srbija i institucije u avio saobraćaju, sa simulatorima sletanja na naše aerodrome i informativni panom o istoriji vazduhoplovstva u Srbiji.

U sali "Vodni saobraćaj" predstavljen je kompletan projekat "Beograd na vodi" sa mulitmedijalnom prezentacijama i virtuelnom (VR) turom kroz naselje i objekte, naše luke i brodogradilišta, pristaništa i investicije u toj vrsti saobraćaja, uz prezentaciju najsavremenije bove za sigurnu plovidbu Savom i Dunavom.

Na kraju se nalazi i projekat izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti sa delom oglednog stana.

Izložba će biti otvorena i za građanstvo do petka, od 12 do 17 časova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track