Usvojen zakon, vlada sa 17 ministarstava
Foto: Tanjug

Usvojen zakon, vlada sa 17 ministarstava

Politika -
Nije prihvaćen amandman opozicije da se briše član 38, prema kojem ministar može, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu zakona, predložiti Vladi Srbije razrešenje državnog službenika na položaju

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o ministarstvima, kojim se utvrđuje da buduća Vlada Srbije ima 17 ministarstva. Vlada Srbije će imati ministarstva unutrašnjih poslova, finansija i privrede, spoljnih poslova i odbrane.

Buduća Vlada imaće i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, saobraćaja, građevinarstva i urbanizma, pravde i državne uprave, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, potom resore energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Vlada će imati i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta, kao i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Zakonom se predviđa da Vlada Srbije za obavljanje poslova od značaja za AP Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu osnuje posebne službe. Vladajuća većina nije prihvatila amandman opozicije da se briše član 38, prema kojem ministar može, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu zakona, predložiti Vladi Srbije razrešenje državnog službenika na položaju, ukoliko nije ostvarivao rezultate u svom radu. Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja