SKANDAL! TRGOVAC ORUŽJEM SLOBODAN TEŠIĆ POSTAVIO DIREKTORA MSP! Vuk Jeremić i Ponoš preko njega zgrću milione!
Foto: MSP/Privatna arhiva

OPASNA VEZA! ČITAJTE U današnjem KURIRU

SKANDAL! TRGOVAC ORUŽJEM SLOBODAN TEŠIĆ POSTAVIO DIREKTORA MSP! Vuk Jeremić i Ponoš preko njega zgrću milione!

Politika -

Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova (MSP), postavljen je na tu funkciju na urgenciju Slobodana Tešića, koji važi za najvećeg srpskog trgovca oružjem, otkriva Kurir.

Kako saznajemo, i sam Vujić je, preko brata, upleten u trgovinu oružjem, a u bliskoj je vezi i sa Vukom Jeremićem i Zdravkom Ponošem, liderom i potpredsednikom Narodne stranke. Inače, Vujić je devedesetih sarađivao sa ozloglašenim „zemunskim klanom“, zbog čega je i blokirano njegovo postavljanje za ambasadora Srbije pri NATO.

Veze u Čileu

Vujić je u državnoj službi gotovo dve decenije, ali je znatno napredovao u vreme bivše vlasti. Godinu dana bio je u kabinetu nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, a potom 2007. prelazi u MSP kod Jeremića. Svih pet godina, koliko je Jeremić ministrovao, Vujić je bio uz njega - kao njegov prvi šef kabineta, a potom i njegov pomoćnik.

- Vujić je vrlo bliskoj vezi s Jeremićem i Ponošem, koji je od 2010, pošto je smenjen s mesta načelnika Generalštaba, „udomljen“ baš u MSP. Ponoš je uz Jeremića ostao do dan-danas. Vujić, Jeremić i Ponoš godinama neguju veze, koje su i sada jake. A tu je i Tešić. Naime, Vujićev brat, koji živi u Čileu, s Tešićem i Ponošem diluje oružje, a Jeremić im je svuda veza. Odatle se i finansiraju - otkriva izvor Kurira i dodaje da se Ponoš na svojim vizitkartama predstavlja kao „bivši načelnik Generalštaba“ kako bi imao bolji prolaz u svetu.

foto: Nemanja Pančić, Zorana Jevtić

Naš sagovornik navodi da je Vujić pre dve-tri godine zloupotrebio državnu funkciju pokušavajući da odradi poslove i za Tešića:

Provaljen

- Kada je na Kritu zaplenjen brod s oružjem, Vujić je otišao u Atinu, ali privatno. Tad je od ambasadora Srbije tražio sastanak s grčkim ministrom pomorstva jer je hteo da u Tešićevo ime otkupi zaplenjeno oružje. Ambasador mu je, međutim, rekao da to ne može da organizuje jer ne postoji nikakav nalog MSP za to. Pokušavao je onda sam ovo da organizuje, ali nije uspeo.

foto: Privatna Arhiva

Inače, Vujić je svojevremeno održavao vezu sa „zemunskim klanom“, čiji su pripadnici 2003. ubili premijera Zorana Đinđića.

- To se saznalo kada je trebalo 2013. da postane ambasador Srbije pri NATO, ali nije dobio agreman. Odbila ga je Španija jer je, dok se tamo usavršavao i radio, bio u bliskim vezama s pripadnicima „zemunskog klana“.

SLOBODAN TEŠIĆ - OD KONDUKTERA DO CRNE LISTE UN

foto: Privatna Arhiva
  • Devedesetih živeo u Bosni, radio kao kondukter
  • Rukovodstvu RS je nabavljao oružje i trgovao njime
  • Najpre registrovao firmu „Temeks“, pa firmu „Melvale“
  • Zapošljava uglavnom bivše pripadnike Vojske Srbije i MUP
  • Od 2004. bio na crnoj listi UN zato što je, i pored sankcija, izvozio oružje u Liberiju

Zanemeli

VUJIĆ NEMA „DOZVOLU“ DA PRIČA, PONOŠ PREKINUO VEZU

Vujić je kazao da ne može da govori na sve ove teme bez saglasnosti MSP, već da pitanja prosledimo pres-službi. To je i učinjemo, ali do zaključenja broja odgovore nismo dobili. Tešić je bio nedostupan na broj poznat redakciji, Jeremić nije odgovarao na pozive Kurira, a Ponoš je prekinuo vezu.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: MSP/Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track