Najnovije vesti

ZAEV PODRŽAVAM VUČIĆEV PREDLOG ZA MALI ŠENGEN: Na Balkanu imamo lidere koji su prijatelji
Foto: Beta/Dragan Gojić

PODRŽAVA SARADNJU NA BALKANU

ZAEV PODRŽAVAM VUČIĆEV PREDLOG ZA MALI ŠENGEN: Na Balkanu imamo lidere koji su prijatelji

Politika

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju "malog Šengena", jer to donosi benefit celom Zapadnom Balkanu.

"Podržavam svaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat. Možemo da pokažemo kapacitete i sami", rekao je Zaev.

Zaev je naglasio da se na Balkanu danas razgovara.

"Imamo lidere koji su prijatelji. Ovu inicijativu koju je predsednik Vučić predložio prihvatili smo i premijer Albanije Edi Rama i ja zato što vidimo da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego celom Zapadnom Balkanu. Verovatno će doći i vreme kada ćemo moći da unapredimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo", rekao je Zaev.

Govoreći o Francuskom "ne" za otpocinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Severne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani te zemlje.

"Rekao sam da mi se lomi srce, da se ja lomim, zato što smo najbolji primer na Zapadnom Balkanu u delu rešavanja bilateralnih problema sa susedima. Imali smo velikih problema i sa Bugarskom, a posebno sa Grčkom. Rešili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsednika Francuske, ali je on rekao "sada nama treba vreme".

To je stvarno mnogo razočaravajuće. Prouzrokovalo je i kod mene i kod naših građana čak i određene frustracije. Razočarani smo zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj deo, a nije. Razočarani smo sa razlogom. To znaju i evrospki lideri", rekao je Zaev.

Dodaje da mu je rečeno, da će nova metodologija koju predlažu u EU i Severnoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će pre svega građani osetiti.

"Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Severnoj Makedoniji, zato što i mi kao i verujem i građani Srbije hoćemo u EU, ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji", istakao je premijer Severne Makedonije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...