DEMOKRATE POBESNELE: Boško Obradović nam je pojeo DS!
Foto: Marina Lopičić, Beta/Emil Vas

Revolt: Nezadovoljstvo zbog lidera Dveri

DEMOKRATE POBESNELE: Boško Obradović nam je pojeo DS!

Politika -

Varnice Obradović peticijom protiv migranata ustalasao SZS, ali i nastavio s gušenjem Demokratske stranke, čije principe redovno gazi. Članovi te stranke ljuti zbog partnera

Boško Obradović, šef Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SZS), pokretanjem peticije protiv migranata ponovo je ustalasao ovu opozicionu organizaciju, ali i nastavio s gušenjem Demokratske stranke (DS), čije principe svakodnevno gazi svojim nacionalističkim delovanjem. Sve to je izazvalo nezadovoljstvo u DS, otkriva Kurir.

Dveri su u Čačku pokrenule peticiju protiv migrantske politike vlasti i izgradnje migrantskog centra u tom gradu. SZS je na ovu akciju svoje članice oćutao i, iako se možda moglo očekivati da se DS umorio od ograđivanja od štetnog delovanja Dveri, oglasio se poslanik DS Balša Božović.

Pad podrške

- Dveri po ko zna koji put u sukobu s ljudskim pravima - napisao je Božović na Tviteru.

Suprotstavljanje migrantima, ljudima koji beže iz mahom ratom zahvaćenih područja, samo je jedna u nizu akcija koje su u direktnoj suprotnosti s načelima DS. Kada je formiran SZS, rečeno je da je to organizacija stranaka potpuno različitih politika, ali da su se okupili oko zajedničke misije - smene vlasti. Međutim, u borbi za tu zajedničku misiju Dveri nisu odstupile ni milimetar od svoje politike, ali su se demokrate potpuno „udavile“ u nacionalizmu saboraca. Sve akcije Dveri - upad u RTS, udaranje zastavom u vrata Skupštine i pokušaj upada, vređanje premijerke zbog seksualne orijentacije, nošenje vešala na protestima - uticale su na pad rejtinga celog SZS, ali, pojedinačno, najviše su se odrazile na DS.

Skupo platili

- Svi u DS smo svesni da nas je članstvo u SZS skupo koštalo. Dveri guraju svoje ideje i rade sve ono protiv čega se DS bori, a mi šta radimo - idemo okolo i ograđujemo se. Međutim, to nije dovoljno, rejting nam je pao, a ljudi nas doživljavaju kao nasilnike. Izgubili smo se, DS nestaje pod Obradovićevim nogama - kaže izvor Kurira iz DS.

Da su se demokrate izgubile u SZS i ostale u senci Dveri smatra i analitičar Dragomir Anđelković: - Stav Dveri o migrantima u suprotnosti je sa stavom većine članica u Savezu, naročito sa DS. Dveri su ostale verne sebi, dok demokrate imaju krizu i više se ne zna za šta se zalažu i koja su njihova načela.

Dejan Vuk Stanković

Boško srozao rejting SZS

Obradovićevi ispadi su naneli štetu celom SZS - problematični performansi i vulgaran rečnik, između ostalog, srozali su rejting Saveza sa 18 na oko osam odsto. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da situacije kao što su pokušaj upada u Skupštinu ili peticija protiv migranata negativno utiču na rejting: - Ne mogu da kažem da samo Obradović utiče na negativan rejting, ali bi bilo mnogo bolje da nije bilo upada u RTS i svega ostalog.

Kurir /Katarina Blagović

Foto: Marina Lopičić, Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track