FABRICI OTKRIO KOJI JE USLOV DA SRBIJA BUDE BLIŽA EU: Otvoreno je novo poglavlje, ali to nije dovoljno za članstvo
Foto: Marina Lopičić

gostovao u jutarnjem programu

FABRICI OTKRIO KOJI JE USLOV DA SRBIJA BUDE BLIŽA EU: Otvoreno je novo poglavlje, ali to nije dovoljno za članstvo

Politika -

Evropska komisija i Evropski parlament angažovani su kada je reč o Zapadnom Balkanu, a posebno kada je reč o Srbiji, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je u intervjuu za RTS podsetio da je pre desetak dana otvoreno novo poglavlje u pregovorima Srbije i EU i ocenio da bi 2020. godinu trebalo posmatrati optimistično i uz posvećenost.

Navodi da je otvaranje poglavlja u vezi sa reformama i da će više poglavlja biti otvoreno ukoliko se reforme u većoj meri realizuju.

Navodeći da je do sada otvoreno 18 poglavlja, što je više od polovine, Fabrici poručuje da je bitno i da se ona zatvore i da je put pred Srbijom veoma jasan.

Na pitanje o inicijativi poznatoj kao "mali šengen", Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.

"Što više akteri rade na četiri slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se integriše u EU", rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu.

Govoreći o ekomoniji, Fabrici je rekao da 65 odsto srpske trgovine ide u EU, ali da postoje oblasti na kojima mora da se radi.

Naveo je vladavinu prava, reformu pravosuđa, slobodu medija i izražavanja i borbu protiv korupcije.

Smatra i da je pitanje životne sredine velika oblast na kojoj mora više da se radi.

Fabrici je rekao da je Evropska komisija prošle nedelje pokrenula takozvani zeleni dogovor u nadi da će Evropa postati potpuno neutralna sa stanovišta emisije do 2050. godine.

Kaže da se nada da će i Zapadni Balkan biti deo toga.

Govoreći o neformalnom izveštaju EK o vladavini prava i medijima, Fabrici je naveo da se dvaput godišnje radi procena stanja, da je u nekim oblastima postignut napredak, kao što su pitanja azila i saradnja između policija.

Ipak, ističe da su ustavne reforme u oblasti pravosuđa blokirane i da se nada da će nova medijska strategija doneti novo okruženje kao i da će uslediti jača borba protiv korupcije.

Na pitanje o blokadi RTS-a, Fabrici je rekao da je stanovište EU da sloboda protesta mora da se poštuje dok god je protest miran, ali i da novinari treba da budu u položaju da slobodno rade i da ne bi trebalo da budu pritisnuti ni sa jedne strane.

Fabrici je komentarisao i najave bojkota predstojećih izbora, a u tom svetlu je podsetio da je u maju objavljen izveštaj o stanju demokratije u parlamentu i da je pružen niz preporuka kao što je smanjenje broja zakona po hitnom postupku, preveliki broj amandmana.

"Mislim da je u prethodnih nekoliko meseci bolja praksa uvedena u skupštinu", naveo je Fabrici.

On je rekao da je potrebno jačati institucije kao što su REM i Agencija za borbu protiv korupcije, kao i da bi pristup medijima tokom kampanje morao da bude pod jednakim uslovima za sve učesnike na izborima.

Šef delegacije EU kaže da je dogovoreno ukupno 18 mera i da se nada da će one biti realizovane.

Na pitanje o izazovima pred Srbijom, Fabrici je ukazao da će izbori biti jedan test, ali je dodao i da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track