VUČIĆ, RAMA i ZAEV DONELI VAŽNE ODLUKE: Dogovor o trgovinskoj razmeni biće potpisan u Beogradu ili Podgorici
Foto: Predsedništvo Srbije

sastanak u tirani

VUČIĆ, RAMA i ZAEV DONELI VAŽNE ODLUKE: Dogovor o trgovinskoj razmeni biće potpisan u Beogradu ili Podgorici

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku samita o "malom Šengenu" u Tirani, da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.

"To je od ogromnog značaja za ceo region", podvukao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je napomenuo da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makedonije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici.

U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili - šets ili sedam umesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

"Prelaz Preševo - Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je od velikog značaja i, zato žele da pokušaju, da formiraju što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

"To je od ogromnog znaačaja za sve naše zemlje koje imaju problem sa tržištem rada i tek ćese suočiti sa problemima", rekao je Vučić i dodao da bi takvo jedinstveno tržište rada bilo mnogo privlačnije nego što je svako pojedinačno.

On je najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

Vučić je ponovo izrazio saučesće svim porodicama nastradalih u zemljotresu koji je pogodio Albaniju, navodeći da je Srbija pomogla onoliko malo koliko je mogla, slanjem jedinica Sektora za vanredne situacije.

"Iskreno smo saosećali sa albanskim narodom i mislim da je većina ljudi u vašoj zemlji to mogla da oseti", rekao je Vučić.

On je najavio i da će ubuduće jedinice za vanredne situacije Srbije, Severne Makedonije i Albanije blisko sarađivati kada se dogodi tragedija u nekoj od te tri zemlje, pa će istog trenutka sve raspoložive snage biti na raspolaganju zemlji koju je pogodina nepogoda i organima svakoj zemlji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja