KAKO ZAGREB NADUVAVA ULAGANJA ZA VOJSKU: Hrvati lažu NATO da bi zaplašili region
Foto: EPA/Will Oliver, EPA/Olivier Hoslet, Beta/Mladen Volarić

Provaljeni

KAKO ZAGREB NADUVAVA ULAGANJA ZA VOJSKU: Hrvati lažu NATO da bi zaplašili region

Politika -

Nisko: Od svih članica Alijanse, Hrvatska najmanje izdvaja za modernizaciju odbrane. Ipak, u izveštajima za vojni savez sebe predstavlja kao jaku armiju, čime šalje poruku i susedima, kažu sagovornici Kurira

Hrvatska već godinama obmanjuje NATO i lažno prikazuje velika ulaganja u oružane snage, otkrivaju uporedni podaci o troškovima odbrane država članica koje je nedavno obelodanio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Hrvati naduvanim brojkama pokušavaju da sebe predstave kao odgovornu članicu najvećeg vojnog saveza, ali i kao naciju koja oružano dominira u regionu, čime zapravo želi da zaplaši susedne države, ocenjuju sagovornici Kurira.

Duga lista problema

- Od svih članica NATO, Hrvatska proporcionalno najmanje izdvaja za modernizaciju odbrane, dok je po personalnim troškovima na samom vrhu, odmah iza Grčke... U želji da dostigne cilj Alijanse da troškovi odbrane iznose dva odsto bruto društvenog proizvoda, u metodologiju obračuna ubačene su vojne penzije. Takvom matematikom je stvoren privid velikog ulaganja u oružane snage, jer se vojne penzije prema međunarodnim standardima, s obzirom na to da se novac isplaćuje ljudima koji nisu deo sistema odbrane, ne računaju kao troškovi za odbranu - navodi hrvatski vojni komentator Igor Tabak u tekstu objavljenom na portalu Balkanske bezbednosne mreže.

U analizi se naglašava da je hrvatski sistem odbrane suočen s problemima u domenu dugoročnih planova, kapitalnih projekata, kao i domaćih i međunarodnih javnih nabavki, a troškovi za odbranu povećavaju se samo na prvi pogled.

foto: Marina Lopičić

Mešaju babe i žabe

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Kurir da Hrvatska očigledno ima potrebu da zadivi NATO, ali i da udovolji svom javnom mnjenju. - Daleko su oni od dva odsto BDP, što je samo preporučena veličina. Trpaju babe i žabe u isti koš u pokušaju da impresioniraju Alijansu i da prikažu sebe kao odgovornu članicu. Hrvati su, kako bi to oni rekli, nabrijana nacija, stalno hoće da se takmiče sa Srbima, da se pokažu kako su jaki, veliki i slično. Međutim, kad je izborna kampanja, u prvi plan se gura kako država ulaže u škole i bolnice, a nabavka oklopnih vozila ne sme ni da se pomene. Javno mnjenje ne voli davanja za vojsku - objašnjava Radić.

Zoran Dragišić

SLABI SU ONI ZA NATO

foto: Nebojša Mandić

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenjuje za naš list da hrvatska privreda ne može da izdrži veća ulaganja u vojsku. - Hrvatska je među siromašnijim članicama NATO i unutar svog sistema odbrane ima mnogo problema. Pre svega, kuburi s davanjima za učesnike rata i otuda veliki deo ide na to. NATO nema mehanizme da bilo koju članicu natera da izdvoji dva odsto BDP. Odluke se donose konsenzusom, tako da svaka država može da radi šta god hoće.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: EPA/Will Oliver, EPA/Olivier Hoslet, Beta/Mladen Volarić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track